Refleks lučenja suza se kod beba uspostavlja mesec dana nakon rođenja. Ukoliko se ni u prvih šest meseci bebinog života suzni kanal spontano ne otvori, primenjuje se specifična masaža (nije na odmet napomenuti da ruke moraju da budu dobro oprane).

Jedan od roditelja prstom pritiska unutrašnji deo bebinog oka, to jest koren nosa i pokretima odozgo na dole pokušava da pritisne tečnost koja se nalazi u suznoj kesi. Ovakvom redovnom masažom može da se otvori suzni kanal. Ako se ne otvori, onda ima posla za oftalmologa, koji će da "produva" - sondira suzni kanal.  

Kada je u pitanju nega bebe posle porođaja, obavezno joj treba prebrisati oči posle kupanja, i to tupferima od vate, koji su natopljeni prokuvanom, ohlađenom vodom. Za svaki potez uzmite novi tupfer, a brisanje se obavlja jednim potezom - od spolja, ka unutrašnjoj strani oka, prema nosiću.

Ako se kod bebe uporno stvaraju krmelji, tupfere treba natopiti troprocentnim rastvorom borne kiseline (acidi borici) i njima prebrisavati oči tri dana. Ukoliko se produži stvaranje krmelja, naročito ako se javljaju prvi znaci infekcije (žućkast krmelj, crveno okce, otekao kapak) - odmah treba da se obratite pedijatru radi lečenja, jer jedan od uzroka može da bude i začepljen suzni kanal.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba" u Gradskom zavodu za javno zdravlje