Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti lekara: Efikasan način da skinete upornu, visoku temperaturu kod dece

Kako se bebi skida temperatura ako poraste iznad 38,5 stepeni, a nije prošlo dovoljno vremena od poslednjeg uzimanja leka?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Antipiretici su lekovi koji efikasno obaraju povišenu temperaturu kod beba. Ibuprofen (Brufen) i Paracetamol (Paracet, Eferalgan, Febricet...) su dva najčešće korišćena preparata. Brufen se daje oralno (sirup), a Paracetamol može da se primeni i kao supozitorije (čepići). Uobičajeni dozni interval - vremenski razmak između dve doze istog leka je šest sati.

Povezane vesti

Kada je temperatura visoka i često "skače", taj interval može da se smanji na četiri sata. To znači da isti lek može da se da maksimalno šest puta za 24 sata (na četiri sata). Naravno, potrebno je poštovati doziranje, koje je najbolje precizirati sa pedijatrom. Uz lekove se preporučuje i rashlađivanje bebe - lagano oblačenje i tuširanje mlakom vodom (kada zatreba).

Povezane vesti

Brufen i Paracetamol mogu da se kombinuju kod beba, kada je temperatura veoma visoka i često raste. Radi se o dva različita leka, koji se različito eliminišu iz organizma (metabolišu), a imaju sličan efekat što se tiče skidanja temperature. Naravno, i kod kombinacije ovih lekova mora da se vodi računa o dozi i razmaku između doza. Najbolje je davati naizmenično Brufen i Paracetamol - na svaka četiri sata, a svako češće davanje (sa razmakom manjim od četiri sata) bi valjalo precizirati sa pedijatrom.

Povezane vesti

Dr Tatjana Vukomanović, pedijatar

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica