Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje bebe: Izgled i nega osetljive kože novorođenčeta

Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće, a kako ona treba da izgleda kada se beba rodi i kako se ona neguje, savetuje dr Dragomir Branković, pedijatar-neonatolog.

 Izvor: Foto: Profimedia

O tome kako treba da izgleda koža novorođenčeta, kako se ona neguje smo razgovarali sa dr Dragomirom Brankovićem, pedijatrom-neonatologom.

U kojoj fazi razvoja ploda je koža spremna za svoje brojne funkcije?

Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće i služi kao zaštitni omotač u maminom stomaku. Štiti plod od infekcije, reguliše mu toplotu, promet vode i soli. Pošto je uloga kože veoma značajna (ne služi samo da nas "pokrije"), beba se rađa sa već formiranom kožom, koja je razvijena koliko i gestacija. Takozvani sirasti maz zajedno sa kožom takođe ima zaštitnu ulogu.

Povezane vesti

Kako izgleda zdrava koža bebe rođene u terminu?

Kod beba koje su rođene na vreme (a to je oko 40. nedelje), koža je potpuno zrela i spremna da obavlja svoje funkcije. Ružičaste je boje, glatka, topla na dodir i omogućava slobodne pokrete tela, posebno nogu i ruku, glave i vrata.

Kod najvećeg broja beba, pogotovo kod prevremeno rođenih, koža je prekrivena finim lanugo dlačicama. Međutim, one otpadaju tokom prve godine života.

Pri prvom pregledu gledamo da na koži nema anomalija, jer se u nekim slučajevima dešava da postoje defekti na pojedinim delovima tela, čak da nema kože na njima.

Kako se neguje bebina koža?

Postoje dve "priče". Jedni su zagovornici toga da ne treba sklanjati sirasti maz u kojem je beba, što znači da novorođenče ne treba kupati, ni prati - zato što sirasti maz i dalje štiti osetljivu kožu od infekcije, sada već od one koja dolazi spolja.

Drugi smatraju da sirasti maz treba skinuti sa bebinog tela. Na našoj klinici je pravilo da se sirasti maz skida i novorođenče nežno okupa od glave do pete. U svakom slučaju, osnovno sredstvo za negu bebine kože je topla voda, zagrejana do temperature tela, a to znači do 37 stepeni.

Za negu bebine nežne, osetljive kože koja nije odmah spremna za dejstvo spoljašnjih uticaja (jer je dugo bila u vodenoj sredini), uvek se koristi sredstvo koje, pre svega, hidrira kožu. Ono treba da deluje i antiseptično i da dobro hrani kožu deteta. Na našem tržištu postoje brojni preparati, ali je najbolje izabrati one koji su prirodni, koji ne izazivaju alergiju.

Povezane vesti

Kako izgleda koža bebe koja je prevremeno došla na svet? 

Kod prevremeno rođenih, nedonesenih beba (rođenih, na primer, od 28. do 30. nedelje trudnoće) - koža je tanka, providna, kroz nju se vide krvni sudovi. Veoma je nežna, lako propušta toplotu i nije u stanju da obavlja sve svoje funkcije.

Kakva je koža novorođenog deteta kada se trudnoća prenese?

Kod ovih beba - koža je suva, perutava, lako mogu da se ljušte čitave partije.

Povezane vesti

Da li su to razlozi da mama i beba ostanu duže u porodilištu? Šta se preduzima?

Kada je reč o koži novorođenčeta, boravak u porodilištu s produžava samo ako je u pitanju infekcija, u drugim slučajevima se ne ostaje duže. Majka to rešava odgovarajućom negom bebe, uz stručne savete. Nije to prava terapija već, jednostavno, nega prema našim savetima.

Pogledajte i video i uz pomoć saveta patronažne sestre Snežane Zdravković, naučite da bez straha i sa uživanjem okupate svoje novorođenče:

Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće, a kako ona treba da izgleda kada se beba rodi i kako se ona neguje, savetuje dr Dragomir Branković, pedijatar-neonatolog.
Izvor: YouTube

Najnovije

Vesti

Porodica