Sastojci:

1 kg brašna

1,5 šolja mleka

6 jaja

300 g putera

2 šolje šećera

50 g kvasca

1/2 kašičice soli

150 g suvog grožđa

100 g kandiranog voća

50 g seckanih badema

3 kesice vanilin šećera

Priprema

1. U toplom mleku razmutite kvasac, pa kad uskisne zamesite testo sa četiri šolje brašna, a u testo dodajte rastopljeni puter, penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca te so.

2. Dobro sve zamesite, a zamešenu grudvu testa namažite puterom sa svih starna i ostavite da prenoći u frižideru.

3. Ujutro premesite testo sa ostatkom brašna, odmorite ga još pola sata na toplom mestu, pa tad umesiti u testo suvo grožđe, kandirano voće i bademe. Testo stavite u kalup podmazan puterom i posut prezlama, pa ga ostavite da poraste za dve trećine iznad ivice suda. Premažite kolač žumancetom.

4. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni oko sat vremena, uz povremeno protresanje pleha.

Probajte i: