Potrebno vam je:

250 g putera

250 g braon šećera

5 velikih jaja

kora i sok jedne pomorandže

170 g brašna

prašak za pecivo na vrh kašike

100 g sirovih badema

100 g oraha, očišćenih i iseckanih

cimet u prahu na vrhu kašike

prstohvat umskatnog oraha

1/2 kašičice đumbira u prahu

250 g šargarepe očišćene i izrendane

morska so

Za preliv:

120 g maskarpone sira

220 g krem sira

85 g šećera u prahu

kora i sok dve limete

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite puter na kalup kvadratnog oblika od 22 cm, ili okrugli kalup sličnih dimenzija, sa papirom za pečenje.

Pomešajte puter i šećer rukama dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje i na kraju koru i sok narandže. Pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, pa dodajte bademe, orahe, začine i šargarepu, sve dobro sjedinite.

U drugoj posudi, umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli, zatim pažljivo dodajte u smesu za kolač.

Stavite smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju i naraste. Čačkalicom proverite da li je pečen (zabodite čačkalicu u kolač i ako je čista kad je izvadite, vreme je da kolač vadite iz rerne).

Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još najmanje pola sata.

Za preliv pomešajte sve sastojke i prelijte preko kolača, za dekoraciju možete iskoristiti seckane orahe.