Potrebno je:

Testo:

40 g svežeg kvasca

1 kašika šećera

5 kašika toplog mleka

Smesa za kuglof:

100 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

2 vanilin šećera

1 limun šećer

2 jaja

2 žumanca

3 kašike ruma

narendana kora ½ pomorandže

500 g mekog brašna

250 g suvog voća

prstohvat soli

250 ml toplog mleka

Preliv od mleka i maslaca:

40 g maslaca

4 kašike mleka

Priprema

Za pripremu testa, sveži kvasac pomešajte sa šećerom i mlekom pa ostavite 15 minuta na toplom mestu da se zapeni.

Maslac penasto izmiksajte sa šećerima, jajima i žumancima. Dodajte brašno, so, rum, mleko i pripremljeno testo pa spiralnim nastavcima za miksanje napravite testo.

Posudu sa testom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu bar sat vremena da se testo digne.

Kada testo dobije dovoljno na volumenu varjačom ga lagano izmešajte i dodajte narendanu koricu pomorandže i sitno naseckano suvo voće. Koristite suvo voće koje volite – grožđe, brusnice, šljive, kajsije, smokve... 

Testo rasporedite u dobro podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof. Kalup prekrijte krpom i ostavite testo da miruje još pola sata.

Kuglof pecite 40 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom proverite da li je testo pečeno.

Pečeni kuglof ostavite u kalupu 15-20 minuta, zatim ga premestite na tanjir za posluživanje i u nekoliko navrata dobro premažite maslacem kog ste otopili u mleku. Ostavite kuglof da se do kraja ohladi na sobnoj temperaturi pa ga pre posluživanja pospite šećerom u prahu.

PROBAJTE I...