Zelene banane sadrže biljna vlakna koja se ne vare u tankom crevu, već se tu polako apsorbuju, dok ih bakterije u debelom crevu ne fermentišu, što organizmu pruža energiju.

Kako objašnjavaju stručnjaci, skrob koji se može naći u bananama ne povećava nivo šećera u krvi, zbog čega one lakše zasite telo, što nije slučaj s ostalim ugljenim hidratima. Uz to, nezrele banane se preporučuju kao odličan saveznik u gubljenju kilograma jer stimulišu mršavljenje, zahvaljujući pojačanom lučenju glukagona, hormona koji ubrzava metabolizam.

Takođe, ove ukusne namirnice smanjuju rizik za nastanak raka debelog creva, jer pospešuju razvoj zdravih bakterija u njemu!

Zelena banana sadrži oko 12,5 grama otpornog skroba, za razliku od zrelih, žutih banana, koje sadrže oko 4,7 grama, a eksperti savetuju da se dnevno unese oko 20 grama ovog skroba.

Što su manje zrele, banane sadrže više biljnih vlakana i pogodnija su namirnica ukoliko želite da hranite zdravo, preporučuju stručnjaci.