Potrebno je:

1.5 šolja brašna

1 šolja pšeničnog brašna za peciva

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat sode bikarbone

malo soli

malo oraščića

pola kašičice mlevenog cimeta

1/3 šolje neobranog mleka

1/3 šolje punomasnog mleka

2/3 šolje pasirane bundeve

1.5 kašičica ekstrakta vanile

pola šolje topljenog putera

pola šolje + 1 kašika smeđeg šećera

2 jaja

Za preliv:

pola šolje kristal šećera

2 kašičice mlevenog cimeta

malo oraščića

6 kašika topljenog putera

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalupe za mafine. Pomešajte brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, oraščić i cimet u manjoj posudi. U posebnoj posudi penasto umutite smeđi šećer i puter. Dodajte jaja jedno po jedno, svako posebno dobro umutite u smesu, a zatim dodajte pasiranu bundevu. Na kraju dodajte mešavinu praškastih sastojaka i mutite samo dok se ne sjedini. Napunite testom 3/4 kalupa i pecite 22 do 25 minuta. Izvadite iz rerne i ohladite na tanjiru.

Preliv: Dok se mafini peku, u plitkoj posudi pomešajte kristal šećer, cimet i oraščić. Kada se mafini ohlade tako da još budu topli, ali da se mogu držati u ruci, premažite ih topljenim puterom i pospite mešavinom šećera, cimeta i oraščića.

Savet: Ako volite da mafini više narastu, možete povećati količinu praška za pecivo na 1.5 kašičicu i sode bikarbone na pola kašičice, a ako volite slađi ukus, stavite 3/4 šolje smeđeg šećera.