Kvalitet zamrznutog povrća zavisi od kvaliteta svežeg - pa je sveže, zrelo povrće, direktno iz povrtnjaka, najbolje za zamrzavanje. Ako ne može da se zamrzne neposredno posle branja, treba ga držati u frižideru, da bi zadržalo svežinu.
Postoji povrće nije dobro zamrzavati a to je mladi luk, zelena salatu, krastavac i paradajz - osim ako se ne koristi za kuvanje ili sok.
Kako se pravilno zamrzava povrće?
Povrće treba dobro oprati pod mlazom vode i blanširati. Blanširanje je kratkotrajno stavljanje povrća u vrelu vodu ili paru. To je veoma važno, jer usporava ili stopira aktivnost enzima. Naime, enzimi su važni za rast i zrenje povrća. Ali, ako se njihova aktivnost ne zaustavi pre zamrzavanja, povrće gubi boju i ukus, otvrdne i postaje neukusno u roku od nekoliko nedelja po zamrzavanju.
Vreme blanširanja je različito za različite vrste povrća - treba da je upravo toliko da zaustavi ili inaktiviše enzime. Neposredno posle blanširanja, povrće treba isprati hladnom vodom, da bi se zaustavio proces kuvanja.
Pošto se ohladi, povrće se stavlja u posebne plastične kutije ili kese. Treba ih staviti u zamrzivač što pre, a najkasnije za 24 sata (za to vreme držati u frižideru). Većina povrća može da se čuva u zamrzivaču 12 meseci. Duže stajanje ga neće učiniti nejestivim, ali će da mu smanji kvalitet.
Blanširanje povrća
* Brokoli se dobro opere pod mlazom vode. Da bi se izbacili eventualno prisutni insekti - koji se povremeno nađu u cvasti, može da se drži pola sata u slanoj vodi pre blanširanja - tri minuta u ključaloj vodi. Isti postupak je sa karfiolom.
* Plavi patlidžan se opere, iseče na kolutove debljine jednog centimetra, potopi u slanu vodu pet minuta, zatim blanšira četiri minuta.
* Blitva, kelj i spanać se blanširaju dva minuta.
* Zelene paprike ne moraju da se blanširaju, samo se očiste od semena.
* Pečene crvene paprike mogu da se ostave u ljusci i oljušte poluodmrznute.
* Celer i paškanat - oprani i isečeni na kolutove, blanširaju se dva minuta.
* Tikvice - očišćene i oljuštene, isečene na kolutove ili izdubljene za punjenje, blanširaju se dva minuta.
* Sveže začinske trave se operu pod mlazom vode, osuše i stave u kesu za zamrzavanje.
Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
Pročitajte i...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna