Društvena mreža Tiktok postala je neverovatno popularna među decom i to za vrlo kratko vreme.

Pored zabavnih plesova i neobičnih igara, deca su počela da rade i različite izazove, koji nekada mogu biti vrlo opasni po njih.

Koji je zapravo najveći problem sa Tiktokom?

Velika količina sadržaja nije primerena deci.

Nekada se čini da roditelji veruju ovoj društvenoj mreži više nego ostalim. Oni vide svoju decu kako plešu, uče neke korake, pa pretpostavljaju da je posredi kreativnost i potpuno bezopasna pojava. Ipak, to ne mora uvek biti slučaj.

Roditelji, takođe, veruju da postoji politika privatnosti koja štiti dete od različitih kontakata. Ipak, sigurnost nije garantovana ako se čuvamo samo od stranaca. Deca su izložena nekim drugim sadržajima za odrasle koja im mogu štetiti.

Teško je razumeti kako to deca već sa 9-10 godina imaju pristup Tiktoku, kada bi trebalo da postoji ograničenje od 13 godina.

Kako Tiktok utiče na dečji mozak?

Kao roditelji i nastavnici, pokušavamo da kod dece razvijemo kritičko, analitičko mišljenje, fokus. To su sve obrasci koji će im biti korisni tokom škoovanja i kasnije u životu. Tiktok nudi potpuno suprotno.

Dečji mozak je vrlo prilagodljiv, razvija se. Neuralni putevi se formiraju na osnovu onoga što dete radi u kontinuitetu. A šta deca rade? Satima i satima gledaju Titok. Njihov život se deli na delove od po 60 sekundi.

"Te informacije od 60 sekundi smanjuju koncentraciju i fokus. Čak ni kreativna strana Tiktoka nije potpuno kreativna. Postoji jedan kreativni video, a potom milion drugih koji ga samo kopiraju", ističe Melisa Maršal sa Santa Marija koledža.

I mi sami znamo kako je kada upadneš u krug slika na Instagramu ili Pinterestu. To je kao rup bez dna. Jedan profil vodi ka drugom i samo shvatite na kraju da je već nekoliko sati proletelo. Problem kod Tiktoka je što se targetira grupa mladih ljudi, koji nemaju jak osećaj samokontrole. Takva vrsta procene javlja se tek sredinom dvadesetih.

Ne zaboravite šta sve dete propušta tokom tih sati provedenih na Tiktoku. To su neke aktivnosti napolju, prava kreativnost i što je najvažnije - odnos sa stvarnim ljudima u stvarnom vremenu.

Šta roditelj može da uradi?

1. Možete skinuti aplikaciju i istražiti je zajedno sa detetom.

Nije dobro da pričate o Tiktoku ako ga niste čak ni pogledali. Istražite kakva su podešavanja privatnosti i šta sve ova mreža nudi.

2. Dajte detetu vremenska ograničenja korišćenja aplikacije i naučite ga samokontroli.

3. Škola i roditelji bi trebalo zajedničkim snagama da poduče decu dobrim i lošim stranama tehnologije.

To uključuje i odabir onog što se gleda, ali i što se postavlja na društvenim mrežama.

4. Najvažnije je da stvorite iskrenu vezu sa detetom.

Ovaj savet čak i nije direktno vezak za Tiktok, ali je vrlo važan. Da li verujete detetu? Da li mislite da se može odupreti pritisku? Da li mislite da dete upada u bespotrebne rizike? Kako primećujete da se ponaša generalno, tako će se vrlo verovatno ponašati i na društvenim mrežama.

Važno je da znate:

Tiktok nije najgora stvar, on zaista može biti interesantan, zabavan i koristan. Ipak, važno je da odgovara uzrastu deteta i da mu ne naškodi ni u kom smilsu.

Takođe, nemojte dozvoliti da dete pretera sa upotrebom i da, umesto igre napolju sa drugarima ili neke krativnosti, dete provodi dane pred telefonom gledajući jedne te iste snimke iz sata u sat. 

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Kako Tiktok utiče na mozak deteta
ministarstvo kulture i informisanja