Kako deca rastu, tako se povećava i važnost učenja kroz igru.

Kroz igru i zabavu, deca podstiču svoju imaginaciju, povećavaju sposobnost slučanja, ali razvijaju i kognitivne sposobnosti, što će imati velikog uticaja i na budući razvoj. Igre memorije su ključan deo ovoga.

Svako od nas je u nekom periodu života igrao igre memorije. Bez obzira na to da li je u pitanju ukrštenica ili povezivanje karata, sve su to igre za koje je memorija važna. Na taj način, deca razvijaju ključne životne sposobnosti.

Ako ste danas sa detetom igrali igru memorije, znate li kakve ste sve benefite imali?

- Igra memorije može poboljšati i druge funkcije mozga, poput pažnje, koncentracije i fokusa. Igra memorije daje prostora razvoju kritičkog mišljenja i pomaže deci da obraćaju pažnju na detalje.

- Igra memorije može poboljšati vizuelnu percepciju. Uz mnoge igre ovog tipa, koje su fokusirane na prepoznavanje razlika ili povezivanje sličnih pojmova, deca poboljšavaju vizuelnu diskriminaciju (sposobnost razlikovanja pojmova).

- Kratkoročna memorija je ključna u ovakvim igrama, te dolazi do poboljšanja funkcija ovoh zima. Dobra kratkoročna memorija definitivno ima uticaja i na dugoorčnu memoriju. Obe su povezane, a prebacivanje stvari iz kratkoročne u dugoročnu poboljšava generalno učenje u različitim oblastima.

- Iako su igre memorije kratkoročni podsticaj, igrači moraju da prave planove za svoje sledeće korake. Ovo je način da se podstakne i poboljša razmišljanje unapred i sposobnost planiranja.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Zašto je igra memorije važna za razvoj mozga
ministarstvo kulture i informisanja