Šta je to igra?

Igra je svaka spontana ili organizovana aktivnost koja deci stvara radost, zabavu, interesovanje. Jednostavno rečeno, igra je:

- zabava

- kreativnost i spontanost

- stvaranje originalnih ideja i postupanje po takvom principu

- angažovanost i koncentracija

Zašto je igra toliko važna?

Iako često ne mislimo o tome kao roditelji, to je mnogo više od čiste zabave. Igra je važna iz nekoliko razloga:

- Pomaže deci da uče o sebi i svetu oko sebe

- Podstiče ih da istražuju različita interesovanja

- Ohrabruje ih da stvaraju interakciju sa drugarima, da se socijalizuju i dele stvari. Razvijaju socio-emocionalni razvoj deteta

- Razvija važne životne veštine koje će detetu biti korisne kasnije

Kada beba počinje da se igra?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan - dete može da se igra kada god to poželi. Igra je idealan način da se kod deteta podstiče motorni i senzorni razvoj. Pored toga, povoljno deluje na socio-emotivni razvoj i na sposobnost komunikacije.

Zato, sa igrom možete početi od najranijeg bebinog uzrasta. Imajte na umu da će se ona kako dete raste dosta razlikovati.

Kada dete dođe do druge godine, tada već u svoju igru uvodi više komunikacije i interakcije. Kako se komunikacijske sposobnosti poboljšavaju, dete će biti u stanju da prati određena pravila igre. Takođe, razvijene motoričke sposobnosti podstaći će više fizičke aktivnosti, igre igračkama i slično.

Koliko često bi dete trebalo da se igra?

Zamislite da je vašem detetu igru prepisao lekar. To je nešto što je neophodno u svakom danu, a važno je da postoji strukturisana i nestrukturisana igra.

Strukturisana igra zahteva od deteta da prati određena pravila i vođstvo odraslih. To uključuje društvene igre, puzle, časove neke aktivnosti (plesa, slikanja) ili timske sportove.

Nestrukturisana igra dozvoljava detetu da radi sve što ga interesuje, bez nekih pravila. Istraživanje napolju, igra presvlačenja, igračke, sve to pruža neograničene mogućnosti.

Deca starija od dve godine trebalo bi da provedu makar jedan sat u slobodnoj, nestrukturisanoj igri. Starijoj deci je potrebno i više vremena za igru u jednom danu.

Koje veštine igra razvija?

- Naučiće šta da rade kada im niko ne daje instrukcije

- Rešavanje problema

- Kreativnost i imagijacija

- Rezilijentnost

- Fleksibilnost i adaptabilnost

- Spremnost na rizik i isprobavanje novih stvari

- Procesuiranje emocija

- Razumevanje socijalne situacije

- Otkrivanje interesovanje

- Razvijanje samopouzdanja

Igra za decu nije samo zabava, već ona sa sobom donosi veliki broj prednosti za razvoj deteta i to od najranijeg uzrasta. Dopuste mu da se igra koliko god želi, jer ćete učiniti veliku stvar za detetov celokupan život.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Od najranijeg uzrasta: Zašto je igra ključna za razvoj deteta?
ministarstvo kulture i informisanja