Roditelji strahuju zbog navodnog Tiktok trenda zbog kog deca namerno nestaju na 48 sati. Prema tvrdnjama korisnika ove društvene mreže, cilj "izazova" je da deca, mahom četrnaestogodišnjaci, nestanu na 48 sati kako bi proverila "koliko će histerije izazvati".

Glasine oko ovog navodnog trenda su se pojavile nakon što su dve školarke uzrasta od 14 i 15 godina nestale u Stoktonu u Tizideu. Iako su obe u međuvremenu pronađene i ne postoje dokazi da je Tiktok povezan sa incidentima, to nije zaustavilo širenje nagađanja.

Što se dogodilo u Stoktonu?

Pokrenuta je velika potraga za dvema tinejdžerkama, gde su u potrazi učestvovali prijatelji, članovi porodice, kao i zabrinuti meštani koji su tokom kiše pomagali policiji. Lokalna policija potvrdila je da su devojke pronađene, ali nije otkrila detalje o okolnostima njihovog nestanka.

Iako nema dokaza koji bi sugerisali da su učestvovale u ovom suludom izazovu, korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli da donose vlastite zaključke. Spekulacije o trendu postale su toliko raširene da je policija Clivlenda bila prisiljena da se obrati na Fejsbuku.

Kako su napisali, svesni su glasina koje se šire, ali su upozorili da su isti navodi postojali i u člancima iz 2017, samo je tada "glavni krivac" bio Fejsbuk.

"Nije poznato da se to ikada dogodio u Klivlendu i nema proverljivih podataka koji bi to podržali 2021. godine. Uvek podstičemo roditelje da budu svesni što se može događati na društvenim mrežama, međutim, policija nije izdala upozorenje roditeljima po tom pitanju. Nismo u mogućnosti da pronađemo dokaze da se takva pomama događa ili trenutno deli", zaključili su.

Ipak, to zabrinute korisnike društvenih mreža nije uverilo da nema razloga za brigu.

"Nije to lokalizovano samo u Klivlendu, to je svetski trend koji se događa, u nekim slučajevima to možda nije razlog nestanka, ali događa se u celom svetu", tvrdi jedan od komentara.

Drugi su podelili i svoje mišljenje o deci koja možda namerno nestaju.

Jedan od njih je napisao: "Deca koja to rade treba da se srame sebe. Zašto bi hteli tako povrediti svoje najmilije?"

Drugi je rekao: "Ako je ovo trend, onda su ova deca luda! Mame i tate, stavljajte aplikacije za praćenje na telefone svoje dece. Barem ćete znati gde su ili na kom su poslednjem mestu bili"

"Ovo je vjerojatno najgluplji trend koji postoji", zaključio je treći, prenosi Independent.

Pročitajte i...