Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepoznajte problem na vreme: Simptomi sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika nije opasan po život, ali ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme može da poveća rizik od nastanka nekih drugih bolesti. Ovo su simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina žena koje vode borbu sa sindromom policističnih jajnika ima ciste na jajnicima. One nisu opasne po život, ali mogu uzrokovati hormonalnu neravnotežu. Nedijagnostikovani i nelečeni sindrom policističnih jajnika povećava rizik od nastanka drugih bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetes tipa 2.

Povezane vesti

Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati promene i poremećaje u menstrualnom ciklusu. Pogledajte koji su to najčešći simptomi sindroma policističnih jajnika na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Problemi sa plodnošću

Jedna od čestih komplikacija sindroma policističnih jajnika su poteškoće sa začećem. Nažalost, jako veliki broj žena sazna da boluje od policističnih jajnika tek kada počne da se priprema za trudnoću. Neke žene uspeju da zatrudne i bez medicinske pomoći, dok druge moraju da potraže pomoć lekara.

Povezane vesti

Menstrualne tegobe

Istraživanja su pokazala da su menstrualni problemi i poteškoće jedan od najčešćih simptoma sindroma policističnih jajnika. Ako vam menstrualni ciklus traje duže od 35 dana ili nemate menstruaciju 4 meseca ili duže, svakako se obratite ginekologu.

Povezane vesti

Prekomerna maljavost

Prekomerna dlakavost, stanje poznato pod nazivom hirzutizam, je jedan od najčešćih simptoma policističnih jajnika. Javlja se zbog povišenog nivoa hormona androgena. Prekomernu dlakavost ćete primetiti na području stomaka, ruku, leđa, grudi i lica.

Akne

Istraživanja su pokazala da žene, koje boluju od sindroma policističnih jajnika, imaju za čak 50 odsto veći rizik od nastanka akni, bubuljica i mitesera. Akne mogu da se pojave na području celog tela, uključujući grudi, leđa, lice i ramena.

Loš kvaliteta sna

Nesanica ili loš kvaliteta sna je vrlo čest simptom. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika vrlo često boluju od nesanice i apneje.

Hronični umor

Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika često ističu kako imaju problema sa održavanjem nivoa energije. Hronični umor je gotovo uvek simptom neke bolesti i poremećaja. Osim sindroma policističnih jajnika, uzroci hroničnog umora mogu biti hipotireoza, anemija i nizak nivo vitamina B12.

Povezane vesti

Nadutost

Sindrom policističnih jajnika utičena rad sistema za varenje i može da uzrokuje nadutost, plinove i zatvor. Konzumiranje određenih namirnica često pogoršava nadutost, a to su najčešće pasulj, brokoli, kupus i karfiol.

Depresija

Hormonalna neravnoteža najčešće uzrokuje nagle promene raspoloženja. Istraživanja su pokazala da sindrom policističnih jajnika može da poveća rizik od nastanka depresije i anksioznosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica