Kada dođe do nekog problema, dobra stvar može biti to što je većina informacija dostupna na internetu. Možete da istražite svaku opciju i saznate informacije koje lekar možda nije stigao da vam kaže.

Ali, odakle da počnete?

Ako ste uplašeni i zbunjeni, pročitajte ovih pet osnovnih stvari koje morate znati:

1. Morate znati kada i od koga da potražite pomoć

Ne odlažite momenat kada ćete pitati za pomoć!

Jeste strašno, i jeste veliki korak suočiti se sa problemom, i verujemo da biste radije sedeli i čekali da se desi čudo, nego da saznate da nešto nije uredu. Ali što duže čekate, manje su šanse da će tretman za koji se odlučite biti uspešan.

Kada da potražite pomoć? 

Ako imate preko 35 godina, obratite se vašem lekaru ako šest meseci ne uspete da ostanete u drugom stanju. Ukoliko ste mlađi, uradite to nakon godinu dana pokušavanja. A ako ste prethodno imali spontani pobačaj, takođe se obavezno obratite lekaru ako ne uspete više od šest meseci ponovo da zatrudnite.

Sa kim bi trebalo da razgovarate?

Žene neka o eventualnom problem razgovaraju sa svojim ginekologom, a muškarci sa urologom! Kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari, ne oslanjajte se na razgovor sa prijateljicom ili komšinicom. 

Takođe, postoje i mnoge klinike koje su specijalizovanje za lečenje neplodnosti, ali možda za tim neće biti potrebe, zato se prvo obratite lekaru.

2. Morate da se borite za sebe 

Ni to nije lako. Kada dođe do problema ljudi se osećaju bespomoćno. Ali takav stav vam neće pomoći. Zato zapamtite- niste bespomoćni! Morate i treba da se izborite za negu koju zaslužujete! 

Ako vas vaš lekar ne shvata ozbiljno ili vam ne posvećuje vreme govoreći vam da ste premladi da bi imali problem sa sterilitetom, da ste prestari da bi se borili ili da ste gojazni- potražite drugog lekara! Ili makar drugo mišljenje.

Takođe, ako imate osećaj da se nisu dovoljno posvetili vašem problemu, ako stalno pokušavate sa istim tretmanima umesto da vam predlažu različite opcije… Takođe potražite drugog stručnjaka! 

3. Nemate čega da se stidite! 

Nepolodnost vas ne čini manje vrednim!

Ne dozvolite da vas sramota, za koju nema razloga, spreči da potražite pomoć i podršku koja vam je potrebna! 

4. Niste sami! 

Prema aktuelnim statističkim podacima, tri od četiri žene su imale poteškoće da ostanu u drugom stanju, ali se retko priča o tome. 

Možda se osećate usamljeno, ali zaista niste! 

U Sjedinjenim Američkim Državama, šest ipo miliona žena se bori sa lečenjem neplodnosti

Ako se samo malo potrudite shvatićete da podršku možete pronaću svuda: na terapijama, u grupama za podršku u vašem Domu Zdravlja, u onlajn grupama. I naravno kod porodice i prijatelja. U slučaju da u porodici, niko ranije nije imao sličan problem, sve im objasnite, naučite ih kako da vam pomognu. Sigurno će vas podržati!

5. Sami odlučite koji tretman ćete izabrati

Postoje različite vrste tretmana, dužih ili kraćih, uzimanje lekova oralnim putem ili obavljanjem intervencije… Za koji god da se odlučite, dobro razmislite i ne dozvolite da neko ili nešto utiče na vas.  

Tretman možete prekinuti i posle godinu i posle pet, možete se odlučiti za vantelesnu oplodnju ili usvajanje… Na vama je!

Ista je stvar i kada je reč o novcu. Ako ste odredili limite prema sopstvenim mogućnostima, držite ih se. Nemojte da osećate krivicu. 

Najvažnije je da znate da imate izbor!