Um i telo su međusobno povezani – ponekad žena toliko želi dete da mozak počinje da vara telo. Ovo se zove lažna trudnoća. Ponekad dođe do tačke u kojoj možete čak osetiti "pokret" fetusa - i tada žena može da doživi nešto poput "fantomskog rođenja". Zašto se to dešava, objašnjava neuropsiholog Lidia Fedorova.

Naučnici su ovom fenomenu dali ime - pseudocieza. Pojavljuje se oko 1-6 puta na 22 hiljade pravih trudnoća. I otkriva se, po pravilu, nakon što žena uradi test na trudnoću - ispostavlja se da je negativan, iako telo glasno trubi da se priprema za rođenje deteta.

Tako se mogu povećati mlečne žlezde i abdomen žene, može doći do mučnine, pa čak i pojave mleka. Menstruacija ne dolazi - na kraju krajeva, hipofiza u ovom trenutku aktivno povećava proizvodnju hormona koji pripremaju telo za rođenje bebe.

Lažna, ili bolje rečeno, simptomatska trudnoća se javlja i kod muškaraca (kuvada sindrom), i obično se javlja u poslednjem tromesečju trudnoće žene ili tokom porođaja. Tako lekari beleže takve simptome kod muževa kao što su debljanje, mučnina, migrene, bolovi u leđima i stomaku.

A žene ponekad čak doživljavaju i pseudo-porođaje: psihoterapeutkinja i novinarka Dženifer Drapkin opisala je slučaj kada je svekrva osetila strašne bolove u stomaku i iskusila čitav niz senzacija koje se javljaju tokom porođaja dok je njena 19-godišnja snaja porađala.

U drugom slučaju, došlo je do lažne trudnoće jer je žena je bila zabrinuta za svog sina, koji se tako mlad spremao da postane otac, i nesvesno se stavila na mesto svoje snahe, koja je rodila otprilike istih godina kada se i žena porađala.

Ali češće se dešava da je pseudocieza uzrokovana strasnom željom da se ima dete. Ili suprotno, snažan strah od trudnoće.

"Lažna trudnoća je jedan od najupečatljivijih primera bliskog odnosa između psihe i tela", objašnjava Lidija Fedorova. "Čekanje na rođenje deteta jedan je od centralnih događaja u životnom toku osobe bilo kog pola, konačni prelazak iz mladosti u odrasle i roditeljske uloge."

Prema rečima stručnjaka, ova tema je u svim kulturama obojena toliko nesvesnih fantazija da njihov naboj može pokrenuti odgovarajuće procese u telu.

Zbog savremene medicine i široke dostupnosti ultrazvučnog pregleda, veoma mali broj slučajeva pseudocieze danas ostaje neotkriven do termina "porođaja".

"Pseudocijezu je veoma teško proučavati", kaže Simanova, uglavnom zbog njene retkosti i složenosti mentalnog zdravlja pacijenta. Ali postoji jedna zajednička nit: "Pacijentkinje obično očajnički žele da ostanu u drugom stanju".

(Yumama)

BONUS VIDEO:

REDAK FENOMEN! Helena i Dunja su bliznakinje, a rođene sa tri nedelje razmaka (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija