Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate endometriozu, a planirate bebu: 7 stvari koje morate znati pre začeća

ENDOMETRIOZA predstavlja ozbiljno stanje koje može otežati začeće i iznošenje trudnoće. Pogledajte šta sve morate znati ukoliko planirate bebu, a imate ovu dijagnozu.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1693638154

Tokom odrastanja, svi nekako mislimo da je ostajanje u drugom stanju vrlo jednostavno. Ne mislimo o komplikacijama, naročito ne da ćemo ih imati baš mi.

Ipak, kada dođe do trenutka kada poželimo bebu, nekada se susretnemo sa komplikacijama. Jedna od dijagnoza koja se javlja kod određenog broja žena je  - ENDOMETRIOZA.

Povezane vesti

Povezane vesti

Šta je endometrioza?

Endometrioza je stanje u kom se endometrijum (sluzokoža materice) nalazi izvan šupljine. Ovo je benigno, ali hronično stanje. Ono se obično leči lekovima ili pak operacijom.

Ukoliko želite bebu, važno je da znate nekoliko stvari pre nego što počnete da radite na začeću.

Možda ćete morati da posetite specijalistu

Najbolja odluka je da pronađete onog ginekologa koji se naročito bavi ovim problemom. Postoje žene koje imaju ovaj problem, a još uvek nisu dobile pravu dijagnozu, pa onda to ostaje nelečeno, uz česte bolove i otežavanje začeća.

Endometrioza može otežavati prirodno začeće

Prirodno začeće i iznošenje trudnoće jeste moguće, ali veliki broj žena ima problem i ozbiljno mora da se bori sa tim. Problemi, takođe, mogu biti potpuno različiti kod žena. Neke, recimo, mogu imati ožiljke na falopijevim tubama, pa je nemoguće da se jajna ćelija i spermatozoid prirodno susretnu u telu.

Endometrioza je visoko inflamatorno stanje. Zapaljenje u karlici može dovesti do negativnog uticaja na zdravlje jajne ćelije i spermatozoida.

Endometrioza može dovesti do problema sa začećem, ali je trudnoća moguća

Da, endometrioza utiče na začeće kod određenog broja žena. Ipak, važno je da znate - moguće je prirodno začeti bebu i izneti trudnoću.

Endometrioza povećava rizik od pobačaja

Statistike, nažalost, pokazuju da jedna od četiri trudnoće završi pobačajem. Ipak, nemojte se odmah plašiti da ćete to biti vi. Endometrioza može ometati rast materice, kao i protok krvi do endometrijuma. Zato je opasnost od pobačaja veća.

Žene sa endometriozom imaju veći rizik od vanmaterične trudnoće

Da, ektopijska trudnoća se zaista može češće javiti kod žena koje imaju dijagnostikovanu endometrozu. Ona utiče na funkciju falopijeve tube, što povećava rizik od implantacije embriona baš u tubi.

Trudnoća neće izlečiti endometriozu

Ovo prosto morate znati. Iako ste izneli trudnoću, ovu dijagnozu niste izlečili.

Ako imate dijagnostikovanu endometriozu, možda će vam biti potrebna dodatna pomoć

Ovo zasigurno može dovesti do teških emocija, pa i depresije. Ukoliko se ne osećate dobro, važno je da se obratite stručnjaku sa kojim ćete razgovarati. Bezuslovna podrška partnera i porodice je takođe ključna.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica