Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li previše vežbanja može ometati začeće? 5 važnih saveta ako planirate trudnoću

Vežbanje, pravilna ishrana i zdrave navike su osnovni koraci za začeće i zdravu trudnoću. Ipak, preterano vežbanje nekada može biti problem. Pogledajte na šta je važno da obratite pažnju ukoliko planirate bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako pokušavate da zatrudnite, sigurno vam je jasno koliko je važno da pratite svoje cikluse i ovulaciju. Nije tajna da su zdrave navike u ishrani i vežbanju one koje utiču na plodnost. Ipak, jeste li znali da previše vežbanja može smanjiti mogućnost začeća?

Ukoliko užvate u vežbanju, ne morate prestati sa tim. Jednostavno, porazgovarajte sa doktorom i samo malo smanjite intenzitet.

Povezane vesti

Povezane vesti

Izdvajamo pet saveta kako da vaša rutina vežbanja ne remeti začeće.

1. Obratite pažnju na anemiju

Krv je vrlo važna za trudnoću, a žene je generalno koriste u velikim količinama, naročito ukoliko vežbaju. Mišići se hrane putem krvi, a preteške vežbe mogu iscrpiti vaš organizam, te ćete ostati premoreni. Kao rezultat toga dolazi do slabosti jajnih ćelija, što može otežati začeće.

Simtpomi anemije su:

- glavobolja

- vrtoglavica

- slabost

- skraćen dah

- ubrzan rad srca

- hladni udovi

Ukoliko ste zabrinuti, porazgovarajte sa svojim lekarom, ako je potrebno uradite analize i dobićete potrebnu terapiju.

2. Ograničite svoke treninge na sat vremena ili manje

Vežbanje treba da vam da energiju, a ne da vas iscrpi. Ukoliko preterate, vaše telo vrlo lako može aktivirati hormon stresa, što samim tim stvara disbalans u polnim hormonima. To može otežati začeće. Srećom, rešenje je lako. Sačuvajte malo energije umesto što je potrošite u teratani. Ukoliko mislite da ste preterali sa vežbanjem, jednostavno napravite pauzu i kasnije nastavite.

3. Održavajte zdravu telesnu težinu

Višak kilograma može stvarati disbalans hormona i probleme sa ovulacijom. Ukoliko ste gojazni, a planirate trudnoću, obratite pažnju na navike, hranite se zdravije i napravite plan vežbanja. Manjak kilograma i nedovoljna količina masnih ćelija takođe može dovesti do problema sa začećem, usled smanjene količite estrogena, koji je ključan za ovulaciju.

4. Dajte prednost umerenom vežbanju

Teški treninci mogu uticati na endokrini sistem i hormone koji utiču na menstruaciju. Ukoliko pokušavate da zatrudnite, važno je da imate redovne cikluse. Zato, umereno vežbajte.

5. Umereno trčanje

Većina lekara govori da su vežbe koje umereno aktiviraju kardiovaskularni sistem dobre. Trčanje je idealan način da ostanete u formi i pripremite telo za trudnoću. Ukoliko trčite, nema razloga da prestajete sa tim, i ako  vam lekar to potvrdi, naravno. Možda ćete morati da skratite par kilometara, da zajedno sa tim pripazite i na svoju ishranu. Skupićete energiju, pripremićete telo i uživaćete u najlepšem putovanju svog života.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica