Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedski eksperiment: Potomstvo iz presađene materice

Lekari u Stokholmu su uspešno obavili transplataciju materice kod devet žena koje će uskoro pokušati da ostanu u drugom stanju, potvrdio je pokretač ovog eksperimentalnog projekta, dr Mats Branstrom.

  Izvor: Foto: Thinkstock

U prvom velikom eksperimentu koji treba da utvrdi da li je moguće dobiti potomstvo uz pomoć presađene materice, učestvovale su žene tridesetih godina koje su rođene bez materice ili im je ona odstanjena zbog karcinoma. Transplatacije, od kojih je prva urađena u septembru 2012. godine, su obavljene zahvaljujući doniranim organima njihovih bliskih članova porodica.

Lekari su zadovoljni postoperativnim tokom i naglašavaju da su mnoge žene već šest nedelja nakon transplatacije dobile i svoju prvu menstruaciju, što je pokazatelj da sve funkcioniše kako treba. Međutim, oplodnja prirodnim putem nije moguća, tako da je naredni korak vantelesna oplodnja.

Transplatacija materice u svetuDo sada su transplatacije materice već rađene u Turskoj i u Saudijskoj Arabiji, ali ni u jednom slučaju nije došlo do potomstva, a slične operacije planiraju i naučnici u Britaniji i Mađarskoj.

Do sada su rađene transplatacije organa, kao što su srce, bubrezi i jetra, koje su imale isključivo ulogu da produže život čoveku, a sve češće se rade i operacije koje poboljšavaju kvalitet života  – transplatacija lica, šaka... Međutim, presađivanje materice ima sasvim novi cilj, a to je ostvarivanje potomstva, tako da je uloga ovog organa u organizmu samo privremena.

"Ovo je nova vrsta operacije, mi nismo imali udžbenik iz koga smo mogli da naučimo“, izjavio je dr Mats Branstrom, načelnik odeljenja za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Geteborgu, za Asošijejtid pres. Sledećeg meseca on i njegove kolege imaju u planu da pokrenu predavanja na temu presađivanja materice, ali i da objave izveštaj o svom radu.

"Radi se o ekseprimentalnom projektu. On bi mogao da dovede do toga da se u ulozi majke ostvare žene koje to ranije nisu mogle, ali garancije ne postoje... ono što je sigurno to je da je on veliki doprinos nauci", dodao je dr Mats Branstrom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica