Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene ne znaju dovoljno o začeću

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da pripadnice nežnijeg pola ne poznaju svoje telo dovoljno, da ne posećuju redovno ginekologa i da su, većinom, u zabludi po pitanjima začeća. Stručnjaci rešenje vide u dodatnoj ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veliki broj žena ne poznaje dovoljno svoje telo i one njegove delove koji ih čine ženama, zbog čega su u zabludi po mnogim pitanjima. Tako je, na primer, uvreženo mišljenje da žena pod stresom ne može zatrudneti, a oko 70 procenata žena svih životnih doba nije upoznato s time da neredovni menstrualni ciklusi i izrazito bolne menstruacije mogu biti znak neplodnosti. Većina će za svoje probleme s plodnošću okriviti stres, pre nego gojaznost ili pothranjenost, seksualno prenosivu bolest, životni stil, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola...

Dr Džesika Iluci, profesor akušerstva, ginekologije i nauke o reprodukciji na Školi medicine Univerziteta Jejl je, s timom kolega, sprovela istraživanje u kojem je učestvovalo čak  hljadu žena starosti od 18 do 40 godina, kako bi utvrdila koliko žene, zapravo, poznaju svoje telo i imaju li zablude o njemu. Takođe, ovim istraživanjem utvrđeno je da 30 odsto žena ide ginekologu jednom godišnje, ređe ili nikad.

"Nije neophodno prečesto raditi Papanikolau test, ali je definitiivno neophodno dodatno edukovati žene", zaključila je dr Iluci.

Ona je dodala da čak 41 procenat žena veruje da jajnici stvaraju jajne ćelije i dok stare, da ogroman broj žena misli da se verovatnoća za rađanje dete s genetskim deformitetom povećava s godinama, da više od polovine ispitanih žena smatra da će povećati šanse za začeće ako stupi u seksualni odnos više puta dnevno, a 40 odsto da određene poze u seksu povećavaju verovatnoću za začeće.

Koliko dobro vi poznajete svoje telo?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica