Možete li da zatrudnite kada nemate ovulaciju? Šanse su male, ali je moguće u jednom slučaju

Evo da li možete da zatrudnite kada nemate ovulaciju.

Shutterstock

Kada želite da ostanete u drugom stanju, prvi savet koji će vam svi dati je da pratite ovulaciju odnosno plodne dane. Ipak, verovatno ste se barem jednom zapitali da li možete da zatrudnite i kada nemate ovulaciju?

Gotovo je nemoguće da začnete bebu kada ne ovulirate, ali svakako da postoje male šanse da se to ipak desi, naročito ako imate intimne odnose pre ovulacije. Nakon ovulacije, mnogo je teže da dođe do trudnoće jer je jajna ćelija već oslobođena i prošla je kroz jajovode, tako da ne može da bude oplođena, piše tuasaude.com.

Najplodniji ste kada ovulirate, i to su dani kada su najveće šanse da ostanete u drugom stanju, tako da praćenje ovulacije zaista može da pomogne kada želite da dobijete bebu.

Dani kada postoje najveće šanse za trudnoću u celom ciklusu su tri dana pre ovulacije, uključujući i dan ovulacije. Tokom tog perioda se zrela jajna ćelija oslobađa iz jajnika i može da dođe do oplodnje.

Izvan perioda plodnosti

Plodnim periodom se smatraju tri dana pre i tri dana posle ovulacije, što znači da su najveće šanse da zatrudnite ako tih dana imate odnose.

Međutim, čak i odnos pet dana pre ovulacije može da bude "pogodak", odnosno može da dođe do začeća jer s*ermatozoidi u idealnim uslovima mogu da prežive i do pet dana.

Osim toga, treba uzeti u obzir i da mnoge žene ne ovuliraju uvek u isto vreme, tako da plodni dani mogu da variraju od ciklusa do ciklusa.

Ovulacija se inače uglavnom dešava 14 dana pre menstruacije, što je kod žena kojima ciklus traje 28 dana zapravo i 14. dan ciklusa. Kod žena koje nemaju tako redovne i "pravilne" cikluse, najbolje je da se ovulacija računa 14 dana pre očekivanog datuma sledeće menstruacije. Svakako, može da pomogne i da pratite znake koji ukazuju na ovulaciju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija