KOLIKO BRZO MOGU DA ZATRUDNIM POSLE PILULA? Od ovoga sve zavisi koliko će vam trebati vremena do začeća

Kada prestanete da uzimate hormonsku kontracepciju, može proći neko vreme pre nego što dodatni hormoni napuste vaš sistem. Vaše telo će takođe morati da se prilagodi, a vašem menstrualnom ciklusu treba neko vreme da se vrati na normalu.

Shutterstock

Verovatno će biti potrebno od nekoliko dana do godinu ili više da zatrudnite nakon prekida kontrole rađanja. To na kraju zavisi od metode kontracepcije, starosti i ukupnog zdravlja. Ako imate poteškoća da zatrudnite ili imate pitanja o svojoj plodnosti, razmislite o zakazivanju pregleda kod lekara ili drugog zdravstvenog radnika da biste saznali više, kako prenosi Helth line.

Možete li zatrudneti odmah nakon prestanka uzimanja pilula?

To je moguće. Da li ćete moći da zatrudnite odmah nakon što prestanete da uzimate pilule zavisiće od vašeg menstrualnog ciklusa, godina i vašeg ukupnog zdravlja. Vašem menstrualnom ciklusu trebaće možda i do 3 meseca da se potpuno ponovo uspostavi nakon što prestanete da uzimate kontracepcijske pilule. Menstruacija u početku može biti neredovna, bez obzira na redovnost pre uzimanja oralne kontracepcije.

Tip ciklusa koji imate takođe igra ulogu u tome koliko brzo će vam se menstruacija vratiti. Faktori kao što su težina, stres, vežbanje i medicinska stanja kao što su sindrom policističnih jajnika sve to može uticati na vaš ciklus, njegovu regularnost i kada će da se uspostavi. Iako još uvek možete da zatrudnite bez menstruacije, to je manje verovatno. Zbog toga, nekim ženama može biti teško da zatrudne odmah nakon prestanka uzimanja pilula.

Za druge, ciklus se može odmah vratiti svom redovnom rasporedu, a vi možete odmah da zatrudnite. Kada se menstruacija vrati, postoji velika mogućnost trudnoće u narednih 12 meseci. Prema pregledu istraživanja iz 2018, otprilike 83% žena koje su prekinule sa pilulama zatrudnele su u roku od 12 meseci.

Koliko brzo možete zatrudneti nakon prestanka drugih oblika kontrole rađanja?

Osim pilule, postoje mnogi drugi oblici kontracepcije. Evo šta istraživanja govore o tome koliko brzo možete zatrudneti nakon što ih uklonite.

Intrauterina spirala

Intrauterina spirala je mali komad plastike u obliku slova T koji lekar ubacuje u matericu kao oblik kontrole rađanja.

Bakarna spirala je nehormonski, dok nekoliko drugih vrsta spirale koriste hormone.

Hormonske spirale rade malo drugačije od oralnih kontraceptiva jer se hormoni lokalizuju na vašoj materici. Međutim, spirale su statistički slične piluli u pogledu toga koliko brzo možete zatrudneti nakon uklanjanja. Baš kao pilula, otprilike 83% žena koji su prekinule upotrebu hormonske ili nehormonske spirale zatrudnele su u roku od godinu dana. Ipak, kao i kod pilule, trudnoća se takođe može javiti odmah nakon uklanjanja spirale.

 Ako niste spremni da zatrudnite odmah nakon  uklanjanja spirale, možda želite da koristite drugi metod kontrole rađanja dok ne budete spremni.

Flasteri

Flaster je oblik hormonske kontrole rađanja postavljen direktno na vašu kožu. Nošenje flastera svake nedelje, sa opcionom nedeljom bez flastera nakon svake 3 nedelje da bi se prilagodila menstruacija, povlačenje krvarenja, pomaže u sprečavanju trudnoće.

Prekid upotrebe sledi isti vremenski okvir kao i zaustavljanje drugih metoda kontrole rađanja na recept. Dok neke osobe mogu zatrudneti odmah nakon skidanja flastera, takođe može proći neko vreme da se vaš menstrualni ciklus vrati u regularnost.

Koliko dugo treba da prestanete da uzimate kontrolu rađanja pre nego što pokušate da zatrudnite?

Ne postoji čvrsto pravilo koliko unapred treba da prestanete da uzimate kontracepciju pre nego što pokušate da zatrudnite. Možete početi da pokušavate da zatrudnite čim se osećate prijatno. Telo svake žene je drugačije i drugačije će reagovati na prekid korišćenja kontracepcije.

Koliko brzo možete zatrudneti nakon prestanka kontracepcije može da zavisi od metode koja se koristi, koliko dugo je potrebno da se menstruacija vrati, vašeg ciklusa, vašeg zdravlja i plodnosti vašeg partnera, između ostalih faktora.

Godine takođe mogu biti važne. Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, za parove u 20-im i ranim 30-im godinama, oko 1 od 4 žene može zatrudneti tokom bilo kog menstrualnog ciklusa. Do 40 godina, šansa za trudnoću je bliža 1 od 10. Važno je zapamtiti da je svaka situacija drugačija. Pokušajte da se ne osećate obeshrabreno ako proces traje duže nego što ste očekivali.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_