Više od 60 odsto neplaniranih trudnoća u Srbiji završi se abortusom, što je nažalost višedecenijski metod planiranja porodice u Srbiji, tvrde stručnjaci za reproduktivno zdravlje.

Primena savremene kontracepcije je efikasan način za prevenciju neplanirane trudnoće i abortusa, pa samim tim doprinosi očuvanju reproduktivnog zdravlja.

"Svest o važnosti reproduktivnog zdravlja je u razvijenim zemljama daleko veća nego kod nas iz razloga bolje informisanosti i zbog pravilnog korišćenja modernih kontraceptivnih metoda, u najvećem broju slučajeva pilule za kontracepciju. Pored kontraceptivnih, nekada postoje i medicinske indikacije za primenu oralne kontracepcije. Najbitnije je da postoji individualni pristup edukovanih ginekologa prema svakoj ženi, kako bi se odredila idealna metoda zaštite od neželjene trudnoće, dok žena ne bude spremna za rađanje", kaže prim. dr Ivan Bojović, ginekolog u kliničko-bolničkom centru Zvezdara, i dodaje da se najveći broj neplaniranih trudnoća dogodi kada nije primenjen nijedan metod kontracepcije ili se odabrani metod ne primenjuje adekvatno.

Moderne, efikasne i bezbedne metode kontracepcije prisutne su i kod nas, ali ako je suditi po statističkim podacima, građani Srbije naročito mladi ne planiraju porodicu, pa ne koriste ni kontracepciju. Tradicionalne, a ujedno i najrizičnije metode poput "kalendar metode" (računanje plodnih dana) kao i coitus interruptus (prekinuti snošaj) najprisutnije su, što za posledicu ima veliki broj neželjenih trudnoća, koje se u najvećem broju slučajeva završe abortusom.

Statistički podaci

Moderne metode kao što su hormonska kontracepcija (pilule), intrauterina kontracepcija (spirala), retko se koriste. Upotreba kondoma je najrasprostranjenija metoda koju u Srbiji koristi 33 odsto seksualno aktivnih. Pored zaštite od neplanirane trudnoće, kondomom se postiže i zaštita od polno prenosivih bolesti. Istovremeno, oralnu kontracepciju u Srbiji usled predrasuda koristi tek nešto više od dva odsto žena. Poređenja radi, u visokorazvijenim zemljama gde su najniže stope abortusa, procenat primene kontraceptivnih pilula kreće se i do 50 pa čak i 70 odsto.

Zato je važno da svaka žena bude svesna da temelj zdravlja prvenstveno počiva na dobijanju informacija od strane stručnjaka i obavljanju redovnih ginekoloških pregleda. Idealno kontraceptivno sredstvo treba da je neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo i dostupno. Odluku o vrsti kontracepcije koja će se koristiti trebalo bi da donesu žena i ginekolog zajedno, nakon detaljnog razgovora. Primena redovne kontracepcije omogućava ženama da zdravu, željenu trudnoću ostvare u pravom trenutku, što je od izuzetnog značaja za nju samu, porodicu, ali i čitavo društvo.

Najčešće zablude

Povećanje telesne težine

Kliničke studije pokazale su da je ovo zabluda i da anti-bebi pilule nemaju nikakav uticaj na promene.

Veća maljavost

Suprotno, današnje niskodozne pilule se koriste i za lečenje povećane maljavosti i akni koje su posledica poremećaja u ravnoteži hormona.

Štetne zbog velike doze hormona

Današnje pilule imaju do 10 puta manje hormona nego u doba kad su počele da se koriste, a čak se mogu koristiti i u terapiji nekih hormonskih poremećaja.

Poremetiće se ciklus

Suprotno, imaju povoljan uticaj na menstrualni ciklus, smanjuju bolove, a PMS nestaje.

Nakon pilula teško do trudnoće

Netačno, ovulacija se uspostavlja već sledećeg ciklusa nakon prekida uzimanja.

Treba napraviti pauze

Nije poželjno prekidati primenu "pilula" zbog tzv. "odmora" od lekova. Bezbedno ju je koristiti godinama, u kontinuitetu.