Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zajedno preboleti pobačaj - 3 važna saveta za parove koji su izgubili bebu u trudnoći

Spontani pobačaj je jedna od najbolnijih stvari koju partneri mogu doživeti. Upravo zato je ključno da se držite zajedno i ojačate međusobnu ljubav, kako biste iz svega izašli mnogo snažniji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od najbolnijih stvari koje par može iskusiti jeste gubitak trudnoće. Pobačaj može dovesti do teških emocija i kod muškarca i kod žene. Osećaj samoće i izolovanosti se pojačava, stoga je vrlo važno da se u periodu kada saznaju ove loše vesti drže jedno uz drugo kako bi izašli iz svega mnogo jači. Upravo zato smo izdvojili savete kako da prođete zajednički kroz ovaj užasno težak period.

1. Budite otvoreni sa partnerom

Uz veliki naboj emocija koje ste osetili, verovatno ćete imati potrebu da se zaključate i ležite u samoći sve dok vam ne bude bolje. Oboje ćete sigurno imati potrebu da se odvojite i prihvatite situaciju, ali ipak morate biti i otvoreni jedno prema drugom. Nije dobro da okrenete leđa i da se razdvojite. Umesto toga razgovarajte o svojim osećanjima i budite jedno uz drugo. 

Tako otvoreni moći ćete oboje da tugujete, ali i da se vremenom zajedno osetite bolje. Kada su partneri u stanju da prolaze kroz teške trenutke zajedno, uz razgovor, suze i prihvatanje tuge i drugih osećanja, onda iz svega izađu neuporedivo jači. Fokusirajte se na ljubav jedno prema drugom jer to je od ključne važnosti.

2. Uradite nešto da se sećate gubitka

Greška koju mnogi prave jeste ponašanje kao da se nikada ništa nije dogodilo. Umesto toga, potrebno je da se sećate ovoga.  To možete učiniti nečim što je samo vama dvoma zajedničko, a može biti vezano i za vašu porodicu celu. Možete otići u crkvu ili na sebi svojstven način odati počast detetu. Važno je samo da sve što odaberete bude u skladu sa vama dvoma. 

Možete napraviti kutiju uspomena kako biste slaviti život te bebe. Možete u njoj ostavljati pisma izgubljenoj bebi, ili pak pisati svoja osećanja. Možete tu ubaciti i fotografije ultrazvuka, ili pak ako ste kupili odeću, igračke, opremu. Ovo će vam pomoći da se osetite bolje. 

Povezane vesti

3. Razgovarajte sa stručnjakom

Pobačaj može biti jednako težak i za vašeg partnera, kao i za vas koje ste ga doživele. Kako ovo mnogo utiče na mentano zdravlje, dobra stvar je da zajedno razgovarate sa psihologom. Terapeuti znaju kako da se postave prema osobama koje su doživele teške gubitke. Oni su u stanju da razgovaraju o svemu što osećate i rade sa vama kako biste lakše prošli kroz taj perid. 

Takođe, uz razgovor sa stručnjakom dobićete i alate za prevazilaženje teškog perioda. Pomoći će vam da se povežete i ojačate svoj odnos, umesto da se razdvajate i osamljujete. 

Nekada i grupne terapije sa drugim parovima koji su slično iskusili mogu biti od velike pomoći. Shvatićete da postoje ljudi koji vas razumeju, prolaze kroz isto i koji će vam dati snage da prođete lakše ovaj izazovni period.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica