Termin “prikrivena” ili “nevidljiva trudnoća” postoji u medicinskom rečniku i odnosi se na to kada žena ne zna da je trudna, čak do trenutka dok ne počne porođaj. Razlog ovoj neobičnoj pojavi je izostanak glavnog znaka trudnoće – rast stomaka.

Doktor Radž Karan je pokušao da objasni na TikToku zašto neke žene ne primete da su u drugom stanju dok beba ne krene da dolazi na svet, piše britanski The Sun. Ovaj veoma poznat i omiljen lekar na društvenim mrežama želeo je da rastumači video snimak koji je jedna žena sa takvim iskustvom postavila.

Doktor Radž je nastojao da razjasni ovaj fenomen rekavši u komentarima: „Zabavna činjenica, ponekad trudnoća može biti nevidljiva, kao da je beba u nevidljivom oblaku." On je tom prilikom dodao da postoji više razloga koji bi mogli da dovedu do ove misteriozne pojave, a jedan od njih je retrovertna materica. „Većina žena ima anvertiranu matericu, dakle blago nagnuta napred“, objasnio je dr Radž. „Ali svaka peta ima nagib unazad prema kičmi."

Tako objašnjava doktor Radž, kod nekih žena materica ostaje zavaljena unazad I tokom trudnoće, pa tako rast bebe u stomaku deluje kao odgovor na bilo kakvu neravninu. 

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

Drugi faktori koji bi mogli da dovedu do nevidljive trudnoće mogu biti „prethodna operacija, endometrioza i druga ginekološka stanja koja mogu ostaviti ožiljke na utroseakralnom ligamentu”. „Ovo su u osnovi biološka sidra koja drže matericu fiksiranom za kičmu i unutar karličnih šupljina. Ako su oni ukočeni zbog ožiljaka, ovi ligamenti mogu bukvalno zadržati matericu i sprečiti je da se širi ka napred. Osobe koje su visoke takođe imaju veće šanse da ne pokažu vidljive znake trudnoće“, objasnio je čuveni lekar.

„Ako ste viši, imaćete duži torzo tako da će biti više prostora za matericu da se razvije prema gore, a ne samo prema spolja“, rekao je on i dodao da dobro razvijeni trbušni mišići takođe mogu učiniti da se materica više razvija ka unutrašnjosti tela nego ka spoljašnjosti.

BONUS VIDEO:

Trudnoća povećava rizik od stvaranja kamena u bubregu: Evo šta savetuju lekari Kurir televizija

Izvor: Yumama