Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama Sanja otkriva šta je ključ uspešnog roditeljstva: 'Sve do porođaja, ja sam sa svojom bebom pričala'

'Biti roditelj je težak zadatak. Ukoliko želimo da rešimo taj zadatak prvo moramo da znamo činjenicu - detetu se moramo posvetiti potpuno', zaključila je mama Sanja, istakavši da je u njenom odnosu sa bebom još od trudnoće najvažnija ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rad sa detetom počinje još dok je u maminom stomaku.

Sve počinje saznanjem da ste trudni, a onda čudan osećaj da u sebi nosite jedno malo biće i sama činjenica da niste svesni tog malog bića sve dok ne prođete mučnine, nesvestice i sve te rane simptome koji su mi u mom slučaju najteže pali od celokupne priče trudnoća - porođaj- dojenje- dete

Onda su mučnine nestale i nastupio je jedan divan period. Mogu da kažem da sam mnogo uživala, međutim, od momenta četvrtog meseca pa sve do porođaja ja sam sa mojom bebom pričala u stomaku. Mojoj kumunukaciji sa bebom pridružili su se suprug i njegova porodica, i mogu da kažem da sam imala osećaj kada mi je stomak porastao i beba počela da se mrda da je razumela mnogo stvari koje sam joj prenosila. Kako to obično biva, većinu vremena provodila sam sama, jer su moji ukućani radili. Svo to vreme ja sam pričala sa mojom bebom, mazila svoj stomak govorila kako ćemo da uživamo zajedno kada ugleda svetlost dana. Često bih čitala bajke, gledala crtane filmove i na neku lepu emociju ili priču primetila bih samo da se moja beba u stomaku mrda. Neki su mi govorili da umišljam, ali ja sam bila toliko vezana sa svojom bebom da sam bila sigurna da me razume. 

Povezane vesti

Onda je došao porođaj, na ulasku u porođajnu salu razgovarala sam sa svojom bebom i objašnjavala kako brzo treba da izađe i ugleda svetlost dana, da se ja ne bih mučila. Medicinske sestre su se smejale, mislila sam: "Pa da, to je vama šala i smešno je, ali ja znam da me moje dete neće namučiti". I zaista, porođaj je bio lak i brz, a moja beba je veoma lako izašla u spoljni svet. Babica mi je dala bebu u naručje, a ja sam poljubila svog sina i rekla hvala što si me poslušao sve kako smo se dogovorili. 

Komunikaciju sa mojom bebom sam nastavila i dalje kao i u trudnoći, samo što sam sada u rukama držala to malo biće koje sam mogla još da ljubim i mazim. Evo moja beba je pre neki dan napunila četiri meseca, i dalje stalno pričamo, suprug je često na poslu, a ja po ceo dan sa mojom bebom samo pričam, čitam bajke i primećujem kako moje maleno biće sve više i više upija ljubav, reči i razume šta mu se priča.

Biti roditelj je težak zadatak. Ukoliko želimo da rešimo taj zadatak prvo moramo da znamo činjenicu - detetu se moramo posvetiti potpuno, apsolutno moramo slušati njegove potrebe, moramo slušati njega i moramo dosta raditi, pričati, jer priča je ključ uspešnog roditeljstva. 

Mama Sanja

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected].

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica