Želela sam da podelim sa budućim mamama svoje iskustvo, da bi shvatile koliko je bitno pravilno obaviti sve preglede pre samog porođaja.

Anestizolozi su bili neprofesionalni

Naime, porodila sam se početkom aprila, zakazan carski rez, i imala sam fenomenalnog doktora, međutim... Same pripreme za carski su bile delimično u redu, ali problem je nastao kada su mi pri vađenju krvi i provere da li sam spremna za spinalnu anesteziju, doktori, odnosno anesteziolozi bili neprofesionalni, pitali su nebitne stvari - čime se bavim, šta radim u slobodno vreme... Anesteziolog koji je muško i približno moje godište, počeo je delimično i da mi se nabacuje, a drugi anesteziolog (njegova koleginica) je bila nezainteresovana za popunjavanje upitnika. To je prošlo, i sutradan je bio zakazan carski rez. Rekli su mi da mogu sa spinalnom anestezijom i bila sam presrećna što ću videti svoju princezu čim stigne na ovaj svet. Međutim, taj dugo iščekivani momenat mi je pokvario nemili događaj.

Spinalna anestezija nije delovala - sve sam osećala!

To jutro su me odveli u salu, krenule su pripreme, sve po redu kako ide za carski. Primila sam epidural koji me je boleo više od bilo čega, i usledila je spinalna anestezija. Dobila sam tu prvu dozu od žene anesteziologa koja je ponovo bila, malo je reći, nezainteresovana. Zatim je moj lekar krenuo da se priprema. Međutim, ja sam i dalje sve osećala - noge, prste, njegovo štipanje po stomaku... sve! Prijavila sam odmah i dobila još jednu dozu spinalne. Posle 20 minuta, situacija je bila ista, i tada su počeli problemi. Anesteziolog me je ubeđivao da ja nemam pojma, i da ja ne osećam ništa, a ja sam sa druge strane nju ubeđivala da osećam sve i da ne kreću... To naše prepucavanje je trajalo 10 minuta. Moj ginekolog nije bio tu, a kada se vratio, upitao je da li smo spremni. "Da, počnite odmah!", rekao je anesteziolog, a ja sam briznula u plač, pokušavajući da kažem: "Ne, jer nisam utrnula, nije reagovala anestezija". U tom momentu osetila sam kako je bilo vojnicima u ratu kada su ih na živo sekli. Osetila sam ceo rez, nož, bol, sve... Počela sam da vrištim od bola, da se ritam, otkinula sam kaiš kojim su mi vezali ruke. Počela sam da gubim svest od bola. Sreća, moj lekar je brzo reagovao, odmah je spasao moju princezu i zatražio totalnu anesteziju, da mogu da me ušiju. Međutim, ni ona nije odmah reagovala a ja sam počela naglo da krvarim. Unutrašnjost stomaka je bukvalno počela da izlazi, bilo je strašno. Zadnje čega se sećam je da sam zažmurila u prejakim i mučnim bolovima.

Hvala lekaru koji je mojoj princezi i meni spasao život

Posle pola sata sam došla sebi, u šok sobi, oblivena krvlju, na nepromenjenoj posteljini. Niko ni da me obiđe. Jedino me je moj lekar obilazio skoro tri puta na dan, koliko se uplašio. Kada sam popričala sa njim, objasnio mi je da njemu niko nije rekao da sam ja komentarisala da sve osećam i da spinalna ne reaguje na mene. Čovek mi je bukvalno spasao život, a anesteziolog se nije ni usudio da dođe i da mi se izvini. Kasnije sam od jedne babice saznala da je ona, kada sam počela da vrištim, samo izašla iz sale, a da mi je totalnu anesteziju dala babica koja je bila prisutna.

Ljutnja me je prošla, ali nikad neću zaboraviti taj dan koji je trebalo da mi bude najsrećniji, a bio je skoro najgori - zbog te situacije dobijala sam jake lekove, te mi nisu davali da dojim bebu. Nisu mi par sati ni dovodili dete, sve dok moj lekar nije došao u posetu i zahtevao da mi ga dovedu, da ga vidim.

Srećna sam što sam imala predobrog lekara koji je spasao život mojoj princezi i meni, ali ni malo mi nije drago što osobe koje su zadužene za našu sigurnost taj posao olako svataju. Zato žene, pazite koga birate za lekare, anesteziologe i sve što ne znate pitajte, pa makar i pet puta, jer sve zavisi od vas.

Dorina mama

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.