Jedno od najčešće postavljenih pitanja roditelja koji imaju mušku decu je kako da neguju bebine genitalije. Kao majka dečaka od osam godina i sama sam nekada imala iste dileme. Kožica je veoma korisna jer štiti osjetljivi glavić i penis od vanjskih uticaja - ona predstavlja glavnu odbranu od prljavštine i infekcija. Zato je jako pogrešno naglo svlačiti kožicu jer se na taj način stvaraju ranice i umanjuje zaštitna uloga kožice.


Vremenom, kako je moj sin rastao a i kroz moj posao (ja sam pedijatrijska medicinska sestra), došla sam do nekoliko važnih zaključaka.


Pročitajte i... 
Saveti pedijatra: Kako se neguju polni organi kod dečaka


Naime, veliki broj dečaka se rađa sa urođenom fimozom (uska kožica). To je sasvim normalna pojava. Vremenom se kožica odvaja od glavića i povlači nazad, te bi do pete godine trebalo da može da se skroz prevuče. 

Pročitajte i... Razvoj genitalija kod dečaka: Kako se leče fimoza i balanitis?

Obrezivanje je možda neophodno jedino ako dečak pati od potpune fimoze (uske kožice) i nikako ne može da mokri, međutim, ako to nije slučaj i ako dečak sasvim komotno mokri, tada je obrezivanje, po mom mišljenju, sasvim nepotrebno. Kožica ima zaštitni efekat i ne treba se uklanjati bez preke potrebe. Tokom ovog vremenskog perioda, od rođenja do polaska u školu, mislim da nije potrebna nikakva posebna higijena, niti je potrebno kožicu do kraja navlačiti. Sasvim je dovoljno tokom kupanja nežno povući kožicu na dole, tek toliko koliko može, i vodom oprati vrh (otvor) penisa.


Dakle, održavanje higijene kod neobrezanog dečaka je sasvim jednostavna - penis i kožicu bi trebalo prati kao i svaki drugi deo tela tokom tuširanja. 


Pročitajte i... Iskustva roditelja: Obrezivanje dečaka, da ili ne?

Svakodnevna higijena je obavezna i kod obrezanih dečaka, tako da razlike u održavanju higijene između obrezanih i neobrezanih dečaka nema. I jedni i drugi se moraju redovno kupati i prati, kako ne bi došlo do pojave infekcije. 

Mama Ajla 

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.


Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.