Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobično iskustvo mame Vesne: Mislila sam da je prehlada, a bila je trudnoća

"Sve do četvrtog meseca trudnoće nisam ni znala da sam u drugom stanju", kaže u svojoj priči mama Vesna.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prva trudnoća

Zbog policističnih jajnika i hormonalne terapije, u toku koje mi je povremeno izostajao redovan mesečni ciklus, sve do četvrtog meseca trudnoće sa Stefanom nisam ni znala da sam u drugom stanju. To što mi izostaje menstruacija za mene nije bilo ništa neobično, a trudnoću nisam ni planirala.

Pošto sam se u jednom periodu teško kretala, osećala sam se nekako ukočeno, iskoristila sam boravak na moru da odem do plaže sa toplim, sumpornim izvorima i naparim se. Bilo mi je lakše! Kasnije, u Beogradu, otišla sam do ginekologa radi kontrole, misleći da imam cistu. Na pitanje da li, možda, "sumnjam" na trudnoću, kategorično sam odgovorila: "Ne!" No, ubrzo me je demantovao ultrazvučni pregled. Doktorka je pozvala i mog supruga, da zajedno pogledaju snimak, i tom prilikom je rekla: "Vaša beba ima 12 centimetara".

Povezane vesti

Sva sreća što sam ležala, inače bih se onesvestila od iznenađenja. Jednostavno sam se našla u čudu. Iako sam tada imala 27 godina, nisam uopšte planirala trudnoću. Ipak, nijednog trenutka nisam pomišljala na prekid. Čim sam stigla kući, odmah sam javila svim svojim drugaricama da sam trudna. Inače, ono žiganje koje sam osećala na moru - zapravo su bile kontrakcije, jer je plod bio nisko postavljen... A onda su počeli da se javljaju i prvi (za mene) trudnički simptomi: strašno mi je bilo muka od mirisa sira, uopšte od mlečnih proizvoda. Ipak, u prvoj trudnoći sam dobila čak 27 kilograma više!

Stefan je rođen sa 3.750 grama, a bio je dug 53 centimetra. Trudnoća je okarakterisana kao preneta, što su pokazivali spoljašnji znaci na bebici: bio je sav smežuran, sa ispucalom kožom na ručicama i nogama... Klasičan metod utvrđivanja termina za porođaj je upućivao na 23. januar. Ultrazvuk je pokazivao 4. januar kao termin, a Stefan se rodio 28. januara. Bio je to indukovan  porođaj, pri kojem sam se teško otvarala, nimalo više od širine dlana. Beba se našla zaglavljena u porođajnom kanalu, a bilo je kasno za carski rez... U svakom slučaju, prvi porođaj sam doživela kao šok, zato sam se drugi put odlučila za epiduralnu anesteziju.

Povezane vesti

Druga trudnoća

Trudnoću sa Anjom je pratila mučnina od prvog dana i trajala je sve do sedmog meseca. Za to vreme, muka mi je bilo i pri pomisli - ne samo na sir i sve mlečne proizvode, nego i na meso, pa i svaku drugu vrstu hrane. Mnogo mi se jelo nešto slatko. Ali, uzalud,  organizam mi ništa nije prihvatao sa uživanjem - čak ni vodu. Prijali su mi samo bademi, i to prvih pola sata, a onda je ponovo nailazila mučnina. I pored toga, ja sam i u toj trudnoći prešla meru sa težinom: dobila sam novih 20 kilograma. Uporno sam jela i stalno povraćala. Doktor je pri svakom pregledu ultrazvukom naglašavao da imam puno plodove vode, da posteljica dobro funkcioniše, ali da moram redovno da kontrolišem pritisak.

Za razliku od Stefana, Anja je rođena dva dana pre termina, sa  3.400 grama. Nije imala razvijen instinkt sisanja, tako da uopšte nije sisala. Rođena je sa izrazito crvenom, mladom kožom i crnim dlačicama po telu što je, prema oceni lekara, upućivalo na izvesnu nezrelost (od skoro tri nedelje). Ultrazvučni pregled je, inače, pokazivao izvesno zaostajanje razvoja ploda u odnosu na termin.

Povezane vesti

Anju sam rodila mnogo lakše, zahvaljujući epiduralnoj anesteziji. Nije to da ništa ne osećate, već osećate sve, ali bez jakih bolova! I dok je porođaj sa Stefanom trajao preko šest sati, Anju sam rodila lako. Sve je potrajalo samo sat i 15 minuta.

Vesna Vidaković Čizmić, mama petogodišnjeg dečaka Stefana i dvoipogodišnje devojčice Anje

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: [email protected]

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica