Usprkos mišljenju medicinske zajednice da su dvadesete godine optimalno vreme za ženu da sigurno postigne i nosi trudnoću i da plodnost počinje opadati nakon tridesete godine, a trudnoće nakon 35 godine smatraju se "gerijatrijskim", rezultati istraživanja idu u prilog ženama.

Novo istraživanje objavljeno u Journal of American Medical Association moglo bi vam pomoći da se opustite, jer podaci govore da se prosečna reproduktivna starost (za američke žene) povećala sa 35 na 37,1 - što je razdoblje duže od dve godine. Čini se da taj trend postoji već neko vreme, budući da se prosečna starost ulaska žene u menopauzu neprekidno povećava u celom svetu, a to je zauzvrat povećalo i reproduktivni životni vek i potencijalno olakšalo začeće ženama u srednjim ili kasnim tridesetim godinama.

Studija je proučavala trendove u proteklih šezdeset godina, istražujući i prosečno doba prirodne menopauze i reproduktivni životni vek žena.

Poslednjih godina stopa nataliteta u SAD-u je opadala, premda se globalna populacija i dalje povećava. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti primećuju da natalitet američkih žena u dvadesetim godinama kontinuirano opada.  Roditeljski trendovi pokazuju pomak prema zasnivanju porodice u kasnijem životnom dobu, a navedeno je povezano sa promenama u obrazovanju, karijeri i mogućnostima zaposlenja.

Podaci pokazuju da natalitet žena u tridesetim i četrdesetim godinama raste, a govoreći o povećanju reproduktivnog životnog veka žena, istraživači su pronašli i razlike u prosečnim godinama ulaska u menopauzu u odnosu na prošlost (s 48,4 godine na 49,9 godina) , promene u menstruaciji, odnosno ranije dobijanje u odnosu na prošlost ( s 13,5 godina na 12,7).

Posledice promena na zdravlje žena

Ginekolog dr Dženifer Ešton rekla je za ABC News da je praćenje ovih trendova izrazito važno i da bi ovakavi trendovi mogli imati posledice na ukupno zdravlje žena. Objasnila je da bi ove promene mogle ukazivati ​​na blagi pad kardiovaskularnih bolesti kod žena, ali bi mogle povećati rizik od raka dojke, raka jajnika i karcinoma endometrijuma. Naime, što tijelo duže proizvodi reproduktivne hormone, to je povećani rizik od razvoja tih karcinoma, objasnila je doktorka. I da, verovatno nisu potrebna istraživanja kako bismo znali da što duže imamo menstruaciju, to duže doživljavamo promene raspoloženja, grčeve, umor i druge menstrualne nuspojave, što bi moglo značiti i duži prelaz u menopauzu, a samim tim i nuspojave poput neredovnog krvarenja, promena u načinu spavanja i valunga.

Pročitajte i...