Mama Anika popustila je pod pritiskom i desetogodišnjoj devojčici dopustila da napravi profil na društvenoj mreži TikTok. Devojčica je imala preveliku želju da bude poput svojih vršnjaka, pa je mama Anika odlučila da udovolji svojoj mezimici.

Mama iz Australije priznaje da je u prvi mah bila sumnjičava, ali kad se uverila da njene vršnjakinje koriste tu društvenu mrežu, dopustila joj je da napravi profil uverena da joj to ne može naškoditi. 

Učinak koji je Tiktok imao za njenu ćerku je veoma zabrinjavajuć, pogotovo za psihičko stanje dece tog uzrasta.

"Šokirala sam se. U roku od samo sedam dana je društvena mreža od nje stvorila zavisnika. Jedne večeri u toku obroka je briznula u plač jer nije dovoljno dobra - dovoljno dobra poput devojčica na TikToku", ispričala je Anika.

Nakon takvog ispada zabranila je ćerki korištenje te društvene mreže.

"Shvatila sam da je osetljiva i da bi to u budućnosti kobno uticalo na nju. Nisam pre znala puno o TikToku, ali tokom pandemije su mnogi roditelji postali popustljiviji. Godinama sam je držala podalje od ekrana, ali sad je to prava bitka jer više vremena provodi kod kuće", dodala je mama.

Psiholog Andru Filer kaže da društvene mreže na neku decu mogu imati veoma negativan uticaj, većinom zbog komentara koje mogu pročitati i čuti o sebi.

"Ako su deca mlađa od 13 godina, potreban je poseban oprez. U tom uzrastu je nemoguće da deca procene šta je dobro, a šta ne, kao što to može odrasla osoba. Tinejdžerima je vrlo važno kako izgledaju, kako govore, jesu li mršavi ili debeli, da li su lepi, a pritom veruju svemu što čuju pa mogu stvoriti vrlo negativnu sliku o sebi", zaključuje psiholog Filer.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!