Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, bez brige: Nauka pokazala da vrtići nisu izvor zaraze virusa korona

Novo istraživanje rešava dilemu svih roditelja koji su u strahu za zdravlje svojih mališana, pa zbog toga izbegavaju odlazak u vrtić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novo istraživanje Univerziteta Jelj otkrilo je da dečiji vrtići nisu povezani sa širenjem zaraze koronavirusa, ukoliko se poštuju sve sigurnosne mere.

Istraživanje je sprovedeno u 57 hiljada dečijih vrtića širom Amerike. Zatim su uporedili dobijene informacije o vrtićima koji su se zatvoreni nakon što su radnici zaraženi, sa informacijama o vrtićima koji su dezinfikovani i nastavili su sa radom. 

Istraživači nisu pronašli sličnosti između dobijenih informacija, što ukazuje da nije postojao preveliki rizik od širenja pandemije ni u onim vrtićima koji su zatvoreni. Kako navode istraživači, radnici su se najverovatnije zarazili izvan svog radnog okruženja, gde propisane mere nisu toliko rigorozne. Ipak, oni vrtići koji su ostali otvoreni, uslovljeni su time da moraju poštovati propisane zdravstvene mere. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Rezultat do kojeg je došlo ovo istraživanje predstavlja veoma lepu vest za sve mame i tate koji rade i ne mogu da čuvaju mališane. "Do sada se nije moglo proceniti hoće li nastavak rada dečjih vrtića dovesti osoblje u rizik od zaraze virusom korona. Ova studija govori da, sve dok postoje snažne mere za sprečavanje infekcije i dok deca nose zaštitnu opremu, nema potrebe za panikom", istakao je autor studije Volter Gilijam.

Iako je studija optimistična kada su u pitanju dečji vrtići, Gilijam ističe da ovo istraživanje ne važi i za školske ustanove.

"Odrasli koji rade sa novorođenčadima, decom i predškolcima obično su u maloj grupi i ostaju sa njima ceo dan. U osnovnim i srednjim školama su stotine ljudi u zgradama i obično se premeštaju iz razreda u razred. To situaciju čini drugačijom u odnosu na vrtiće", dodao je istraživač Volter Gilijam.

Povezane vesti

U vrtićima širom Srbije ima veoma mali broj zabeleženih slučajeva virusom korona. Vaspitači se trude da poštuju mere i da vode računa o veličinama grupe i kontaktima među decom. Takođe, sve prostorije se redovno dezinfikuju, roditelji su na oprezu i ponašaju se odgovorno kako bi se rizik od zaraze smanjio.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica