Istraživanje koje je vršeno na Univerzitetskoj bolnici Džon Hopkins pokazalo je da su deca koja su do 13. godine odrastala uz psa imaju smanjen rizik od razvoja šizofrenije kasnije u životu. 

Iako je potrebno izvršiti dodatna istraživanja, naučnici su u svojoj studiji došli do toga da odrastanje uz psa može izmeniti imuni sistem deteta. 

Zbog kontakta sa životinjskim virusima i bakterijama dolazi do izmene u mikrobiomu, te mališani drugačije reaguju na alergije. Pored toga, odrastanje uz psa smanjuje stres, a to potom utiče i na ljudski mozak, pokazala je studija. 

"Postoji nekoliko uverljivih objašnjenja koja pokazuju da kontakt sa psom u ranom detinjstvu ima zaštitnu funkciju. Moguće je da u psećem mikrobiomu postoji nešto što se prenosi na ljude, i samim tim im jača imuni sistem", objasnio je Robert Jolken.

"Još od ranije zna se da su teški psihički poremećaji povezani sa promenama u imunom sistemu koje se događaju prilikom izloženosti okolini u ranom detinjstvu, a pošto su u najvećem broju slučajeva to kućni ljubimci, bilo je logično da povežemo ta dva faktora", ispričao je Jolken.

U studiji je učestvovala 1371 osoba između 18 i 65 godina. Među njima 396 boluje od šizofrenije, a 381 ima bipolarni poremećaj.

Svi učesnici su odgovorili da li su u prvih 12 godina života imali psa ili mačku. 

Na ovaj način, naučnici su pokazali da oni koji su pre 13. godine odrastali uz psa, imaju za 24 odsto manju verovatnoću od šizofrenije. 

"Najveću zaštitu imala su deca koja su odmah nakon rođenja dovedena u domaćinstvo sa psom, ili su prvi kontakt sa psom imali pre treće godine života", objasnio je naučnik.

Kada su mačke u pitanju, naučnici nisu utvrdili povezanost sa rizikom od šizofrenije i bipolarnog poremećaja. 

Zapratite nas i na Instagramu!