Posmatrajući skokove temperature i broj prevremeno rođenih beba u poslednjih dvadeset godina, istraživači su procenili da se u SAD-u u proseku rodi oko 25.000 beba usled uticaja klimatskih promena. Svake godine zbog globalnog otopljenja majke izgube oko 150.000, za razvoj bebe veoma važnih, gestacijskih dana, rezultati su studije objavljene 2. decembra 2019. u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Istraživanja su obuhvatila 56 miliona porođaja, a naučnici su došli i do zaključka da se za vreme vrelih dana beleži u proseku oko pet odsto više porođaja, što objašnjavaju posledicama u hormonalnim promenama kod trudnica.

"Ova istraživanja su veoma važna s obzirom na nove dokaze da zdravlje u ranom periodu života ima trajan uticaj na buduće zdravlje deteta i njegove kognitivne sposobnosti", istakao je koautor studije Alan Bareka sa Instituta za životnu sredinu i izdrživost Univerziteta u Kaliforniji.   

"Klimatske promene uzrok su veće izloženosti trudnica ekstremnim vrućinama, posebno u toplijim delovima planete, u kojima je teško zaštiti žene od previsokih temperatura", rekao je dr Mičel Kramer, sa katedre za akušerstvo i ginekologiju u Northwell Health's Huntington bolnici u Njujorku, ističući da je važno hitno preduzeti određene mere kako bi zaštitili sve buduće majke.