"Govorili su mi da rodim još jedno dete, a onda kasnije, ako bude potrebe, da dam sinu bubreg. Ali, nisam mogla da se odlučim na taj korak pored svih poteškoća. Odlučila sam da se posvetim Aleksi i da on bude dobro."

Ovako za "Blic" skoro u dahu priča Marija Novaković, hrabra majka koja je bez premišljanja svom petogodišnjem sinu donirala bubreg. Naime, pre četiri dana, u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj izvedena je zahtevna operacija - stručnjaci iz Srbije i Engleske laparoskopski su izvadili majčin bubreg i uspešno ga transplantirali njenom sinu.

U dve sale, jednoj do druge, tim vrhunskih pedijatara, nefrologa, radiologa i urologa dao je svoj maksimum kako bi petogodišnji Aleksa konačno ozdravio i počeo da živi kao i svi njegovi vršnjaci. Iako su sve ove godine njegovi roditelji činili sve da ovaj mališan ne oskudeva ni u čemu, kada je kvalitet života u pitanju, urođene anomalije oba bubrega ipak su ga sprečavale u tome.

"Aleksa je bio na peritonealnoj dijalizi koju sam mu ja radila u kućnim uslovima. Imao je centralni venski kateter, ali mi smo se trudili da se ponašamo kao da je sve normalno. Prema njemu smo se ophodili kao da je potpuno zdravo dete, iako to nije bio", kaže Marija Novaković, majka malenog Alekse.

Sada, četiri dana nakon uspešno obavljene transplantacije, ova hrabra žena već sama hoda, više nema bolove i, kako kaže, jedva čeka sutra da konačno bude sa sinom. Odavno je htela da da Aleksi svoj bubreg, ali su je drugi savetovali da to ne čini.

Strah i tremu koji su je savladali pred ulazak u operacionu salu potisnula je jakom željom da joj sin jedinac dobro podnese ceo proces.

"Nisam ga još pošteno ni videla. Kada su me prebacivali u drugu sobu, na trenutak smo se sreli, on se malo usplahirio, ali je bio u redu. Ipak, super je sarađivao sa doktorima. Slušao je sve, tako da je sve prošlo kako treba", rekla je nasmejana Marija pre nego što je otišla nazad u bolničku sobu, ne bi li se još malo odmorila.

Iako se transplantacije bubrega sa roditelja na dete često rade, pomak u ovoj grani medicine leži u tome što su doktori bubreg iz majke, koja je u ovom slučaju donor, izvadili laparoskopski, minimalno invanzivnom hirurškom metodom.

"Aleksini bubrezi su otkazali zbog urođene anomalije i, nažalost, oba su odstranjena. Sada smo mu transplantirani bubreg stavili u trbuh. Kod tako male dece ne možete ići u bedrenu jamu, nego u stomak, gde bubreg vezujemo za najveće krvne sudove, odnosno donju šuplju venu i aortu. Ovde je, inače, rađena "hend asisted" laparoskopska operacija bubrega, minimalno invanzivna tehnika", objasnio je za "Blic" dr Vladimir Radlović, dečji hirurg, koji je i predvodio operaciju.

"Hend asisted" laparoskopska operacija praktično znači da hirurg tokom operacije ubacuje ruku u stomak pacijenta - ruka "pomaže" laparoskopskim instrumentima u složenim operacijama poput ove.

"Naša ustanova ima preko 30 godina iskustva u transplantaciji bubrega kod dece, međutim, saradnja sa engleskim stručnjacima dovela nas je u poziciju da možemo da radimo pacijente koje do sada nismo mogli samostalno - kod dece koja su, sa hirurškog aspekta, "tehnički zahtevnija". Aleksa ima nepunih pet godina i samo 18 kilograma. Takve pacijente ranije nismo radili samostalno", ističe dr Radlović koji je i sam išao u Englesku na doedukaciju.

Aleksa se trenutno oporavlja, a ako sve bude kako treba, za oko dve nedelje ići će kući.

Englezi bili neophodni zbog Aleksine kilaže

Dr Siniša Dučić, direktor "Tiršove", objasnio je koliku su pomoć imali od tima lekara iz Engleske.

"Nakon laparaskopskog odstranjenja bubrega sa živog donora, roditelj koji je svom detetu donirao organ maltene već sutradan može da ide kući. Ovaj tim iz Engleske spada u najiskusnije u Evropi i radi transplantacije kod vrlo male dece. Mi smo radili kod dece koja su teža od 20 kilograma, a oni čak operišu decu koja su teška samo 10", kaže dr Dučić ističući da će mladi doktori iz naše zemlje nastaviti da idu u Englesku na usavršavanje.