Švajcarski naučnici tvrde da spermatozoidi imaju sopstveni unutrašnji sat i da su najmoćniji u ranim jutarnjim satima. Otkrili su kako je najbolje vreme za začeće - u 7.30 časova. Povezali su to i sa najboljim mesecima u godini za začeće, a to su mart, april i maj.

Tvrde da je sperma u svojem najzdravijem obliku upravo tokom proleća.

Stručnjaci sa ciriškog univerziteta analizirali su uzorke sperme od 7068 muškaraca starosti od 25 do 40 godina koji su bili podvrgnuti tretmanima plodnosti. Proveravali su koncentraciju spermatozoida, njihov ukupan broj, progresivnu pokretljivost i morfologiju (oblik i građu).

"Kvalitet sperme varira sa cirkadijurnim i cirkuralnim ritmovima (tokom 24 sata i tokom godinu dana) - rekla je glavna autorka studije dr Bridžet Liners, a prenosi Dejli Mejl.

Navela je kako je kvalitet sperme prikupljene u ranim jutarnjim satima bila najkvalitetnija, a taj podatak je izuzetno koristan za poboljšanje prirodne plodnosti, ali i povećanje izgleda za začeće u tretmanima plodnosti.

Takođe, pojasnila je kako je njihovo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu "Hronobiologija Internacional", otkrilo da je koncentracija muškog semena najveća u proleće - u martu, aprilu i maju dok su značajna smanjenja zabeležili tokom leta.

Dodala je kako je loš kvalitet sperme glavni uzrok nemogućnosti začeća kod mnogih parova.

Dr Hana Visnova, medicinska direktorka klinike za plodnost u Pragu, sumnjičava je prema detaljima tog istraživanja.

"Svakako treba podsticati povećavanje kvaliteta uzoraka, ako je to moguće. Ali, dokazi koji se odnose na doba dana i godine kada je to najbolje, zapravo su protivrečni i kontroverzni. Muškarci sa niskim brojem spermatozoida ne bi trebalo da se oslanjaju na jutarnji seks, možda će im i dalje trebati pomoć lekara da bi ostvarili svoje snove o deci", rekla je.

Parabeni smanjuju kvalitet sperme

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lekovima, deterdžentima itd. smanjuju kvalitet spermatozoida. Osim toga, naučnici su sada otkrili da parabeni menjaju oblik sperme i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću. Oni menjaju i DNA u spermi i ograničavaju brzinu spermatozoida što sve zajedno utiče na teškoće pri začeću.

Spermatozoidi postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Parabena ima svuda oko nas.

"Dosta je teško izbeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati da smanjimo njihov uticaj na naše telo korišćenjem samo proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene" kaže autorka studije Džoana Jurevic iz Instituta Nofer u poljskom Lodžu.

Studija koju je sprovela uključivala je uzorke urina od 315 muškaraca koji su već posećivali kliniku za plodnost. Potom je istražila kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih hemikalija bila znatno povezana s neplodnošću. Jedna vrsta parabena - butylparaben - pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je utjecala na njen kvalitet.

Što su parabeni?

To su široko korišćeni konzervansi u kozmetičkoj industriji, a takođe ih ima u nekim lekovima, pesticidima, plastici, deterdžentima, u hrani, igračkama... Najčešći oblici su metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Proizvođači ponekad kombiniraju parabene kako bi povećali učinkovitost. Samo neki od parabena su zabranjeni u EU, ali su dozvoljeni u drugim delovima sveta. Npr. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dopušta njihovu upotrebu.