Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodični odmor treba da bude prioritet: Kako zajedničko putovanje utiče na decu i porodicu?

Jedno od najnovijih istraživanja pokazalo je da su porodična putovanja preko potrebna i deci i odraslima, a evo i zbog čega.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nedavno istraživanje pokazalo je kako su porodični odmori preko potrebni jer i odrasle i decu čine srećnijima, grade čvršću vezu i stvaraju uspomene.  

"Emocionalna reakcija koju izaziva zajedničko putovanje je poput uzbuđenja na adrenalinskoj avanturi, koncertu, i puno je intenzivnija od bilo kog materijalnog poklona", kaže autorka istraživanja Sindi Čen sa univerziteta u kanadskom Torontu.

Povezane vesti

Zbližavanje porodice

Porodični godišnji odmor zbližava nas sa decom i čini celu porodicu srećnijom još dugo nakon što se odmor završi. Istraživanje je otkrilo kako je pola ispitanika istaklo porodične odmore kao najdražu uspomenu iz detinjstva, a druga polovina je naglasila kako će im te uspomene zauvek ostati u sećanju.

Džon MekDonald, direktor dobrotvorne organizacije Family Holiday Association, koja omogućava odmor porodicama sa lošim materijalnim stanjem, tvrdi kako je to poput utočišta sreće. 

Povezane vesti

Odmor je prioritet

"Novo "obogaćeno" okruženje omogućuje deci nova iskustva koja su ne samo zabavna, nego i jako važna za socijalnu, fizičku, kognitivnu i čulnu interakciju", kaže dečja psihoterapeutkinja dr Margot Sunderland.

Ističe kako bi uvek trebali pre da potrošite novac na zajednički odmor nego na novi tablet ili išta materijalno.

"Snažan uticaj povezivanja na odmoru ne može da se meri sa materijalnim", rekla je i dodala kako igra na plaži, planinarenje ili kampovanje oslobađaju oksitocin i dopamin pa se smanjuje stres i aktivira optimizam.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica