Deca koja uz doručak piju voćni sok u pedeset odsto su većem riziku da postanu gojazna, u odnosu na decu koja ne konzumiraju zaslađene napitke u jutarnjim časovima, pokazala su nova istraživanja. 

Kako bi istražili dečije navike u vezi sa doručkom, Medicinski fakultet u Beču sproveo je studiju u kojoj je učestvovalo 652 dece starosti od 13 godina. Rezultati su pokazali da na razvoj gojaznosti kod dece ne utiče toliko izbor hrane za prvi obrok u toku dana, koliko izbor napitaka. Naime, deca koja za vreme doručka piju sok od jabuke ili narandže su u većem riziku da imaju probleme sa prekomernom telesnom težinom u odnosu na decu koja za vreme obroka piju vodu, pokazalo je istraživanje. Takođe, na isti način utiče i preskakanje doručka, jer deca osim redovnih obroka u toku dana imaju i potrebu za užinama.

Iako se voćni sok smatra dobrim izborom za decu, roditelji bi trebalo da deci za vreme doručka ipak ponude voće, jer voćni napici često sadrže veliku količinu šećera, savetuju naučnici.