Britanska princeza izašla je iz porodilišta samo osam sati nakon porođaja, što je izazvalo brojne rasprave na Internetu, a evo šta o tome misle lekari.

"Ona se porodila veoma brzo vaginalnim porođajem, koliko sam videla u medijima. Budući da je ona trećerodilja, da je njena trudnoća je bila u potpunosti u redu i da je imala idealnu telesnu težinu, kao i da nije bilo nikakvih komplikacija, za koje se barem javno znalo, dakle to nije apsolutno ništa čudno obzirom na to kako će, pretpostavljamo, izgledati njena kućna nega.

Britanski Nacionalni institut za zdravlje ima veoma razgranatu mrežu patronaže, a ona, verujem, ima i mnogo više od toga. Dete je na vreme rođeno i verovatno nije bilo preteško da bi imalo previše krvi za razgradnju i da bi razvilo novorođenačku fiziološku žuticu. Ukoliko je porođaj prošao bez problema, ne postoji nijedan razlog zbog kog se ne bi premestila na mesto na kojem će imati punu negu. Ona nije otišla na Mars, ona je u centru Londona i njoj apsolutno ništa ne može da se dogodi. Ona je niskorizična porodilja i ja ne vidim nikakav problem", rekla je Prof. dr sc. Marina Ivanišević, ginekolog iz zagrebačke Petrove bolnice. 

"Ako zdravstveni sistem podržava i ima novac, da zadrži porodilje u bolnici, budući da mi ne znamo ko gde posle ide, žene apsolutno treba da ostanu u bolnici nakon porođaja. Mi ne možemo da znamo za svaku porodilju u kakvim uslovima živi. Normalno da žena ide treći dan kući, da se vadi bilirubin i obave se sve potrebne analize. Žene bi trebale čak i duže ostaju u bolnici zbog postporođajnih depresija koje se javljaju šesti ili sedmi dan. Ali to nijedan zdravstveni sustav ne može da izdrži", objasnila je ginekolog Marina Ivanišević.

"Izrazito je bitno da se žene kod nas porađaju u porodilištima. Kod nas u Zagreb dolaze žene iz Dubrovnika. Pa ne možemo da je pustimo kući osam sati nakon porođaja na tako dalek put. Sve zavisi od uslova u kojima žena živi. Ali, ovaj period od tri dana je jako povoljan i za porodilju i za dete", dala je primer dr Ivanišević.

Šta kaže istraživanje?

Ako se žena normalno porodi u Egiptu veoma je verovatno da će iz bolnice sa bebom izaći nakon dvanaest sati, ali ako se porodila u Ukrajini, majka i dete će biti zadržani u bolnici u proseku 6,2 dana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u 92 zemlje širom sveta, piše Humanosphere.

"Na kraju krajeva, dužina boravka u bolnici je vidljiv rezultat onoga što su bitni medicinski ciljevi, a to je kvalitetna briga za žene i bebe", izjavila je autorka istraživanja Ona Kembell, profesorka epidemiologije i reproduktivnog zdravlja u Londonskoj Školi za higijenu i tropsku medicinu. 

U istraživanju je navedeno da je period od 24 časa nakon porođaja kritičan za zdravlje majke i deteta, jer je to period u kom će se pojaviti mnoge komplikacije. Blizina medicinske pomoći omogućuje brzu reakciju ako nešto pođe po zlu.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je boravak manje od jednog dana prekratak period za bilo koga u svetu. Podaci iz demografskih i zdravstvenih istraživanja koji su se koristili u istraživanju pokazali su da je više od 20 posto žena koje žive u 15 od 30 zemalja sa niskim i srednjim prihodima boravilo u bolnici manje od 24 sata nakon porođaja. To povećava rizik da se pojavi problem kod majki i dece, i otežava zdravstvenim radnicima mogućnost edukovanja porodice o brizii za malo dete. 

"Ključno je da porodilišta imaju stručno osoblje i učinkovito praćenje i lečenje porodilja i dece, stoga je potrebno da žene ostanu dovoljno dugo u bolnici kako bi one i njihova novorođenčad imale koristi od toga. Veliki izazov je zadržati žene iz niže ili srednje klase da ostanu u bolnici sa novorođenčem, kako bi se doktori i osoblje pobrinuli da majka i dete imaju svu potrebnu negu", objasnila je autorka istraživanja Ona Kembel. 

Još prelepih fotografija izlaska Kejt Midlton iz porodilišta pogledajte klikom na fotografiju ispod:

Foto: AP/ Tim Ireland