Rizik od "smrti u kolevci" ili sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) može biti povećan zbog retke genetske mutacije koja pogađa mišiće za disanje, izjavili su naučnici.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Lancet, prvi put iznosi mogućnost povezanosti SIDS-a - jednog od vodećih uzroka smrti novorođenčadi - sa genetskom mutacijom.

Studiju su sproveli naučnici u Britaniji i SAD-u, a bila je usredsređena na gen SCN4A za koji se veruje da ima važnu ulogu u razjašnjavanju SIDS-a.

Mutacije tog gena ima manje od pet ljudi na 100.000 osoba.

U studiji kojom je obuhvaćeno 278 dece koja su umrla od SIDS-a, naučnici su otkrili četiri slučaja mutacije, dok u kontrolnoj grupi od 729 zdrave dece nije nađen nijedan slučaj mutacije.

"Naša studija je prva koja povezuje genetski uzrok slabijih respiratornih mišića sa SIDS-om i sugeriše da bi geni koji kontrolišu funkciju mišića za disanje mogli biti važni u tom slučaju", izjavio je profesor Majkl Hana iz MRC Centra za neuromišićne bolesti pri University Collegeu u Londonu.

"Međutim, biće potrebno još istraživanja kako bi se potvrdila i u potunosti shvatila ta veza", rekao je Hana, jedan od autora studije.

SIDS predstavlja neobjašnjivu smrt naizgled zdravog deteta tokom prve godine života, a obično pogađa bebe u periodu između dva i četiri meseca.

U Velikoj Britaniji godišnje je 300 takvih smrti, dok je u SAD-u 2400.