Istraživači sa dva univerziteta, Darham i Lančester, udružili su se kako bi podrobno ispitali i uporedili snimke ultrazvuka beba čije su majke pušile u toku trudnoće, i onih čije majke nisu pušile.

Tokom tog istraživanja su proučili 80 ultrazvučnih snimaka beba koji su nastali između 24. i 36. nedelje trudnoće. I od 20 slučajeva, 16 beba imalo je majke koje nisu pušile za vreme trudnoće, dok su majke četiri bebe pušile u proseku 14 cigareta na dan.

A šta su to snimci pokazali? Bebe čije su majke pušile su prekrivale lica i pomerale usta. Te bebe imale su znatno veći procenat pokretanja usana nego što je to očekivano za prosečnu bebu u toku trudnoće. To bi, kažu istraživači, moglo da ukazuje na to da se nervni sistem beba čije majke puše ne razvija isto kao nervni sistem onih beba čije majke u toku trudnoće ne puše.

"Zaključak koji je izveden jeste da izloženost nikotinu ima veći uticaj na razvoj fetusa nego što je uticaj izloženosti stresu i depresiji", kaže autorka istraživanja, Nađa Rajsland, dodajući da je savremena tehnologija pomogla da se uoči još mnogo štetnih uticaja i posledica koji se dešavaju bebi ukoliko trudnica puši za vreme trudnoće.

Kako se napominje u istraživanju, svih 20 beba je rođeno zdravo, ali dr Rajsland dodaje da su potrebna konkretnija istraživanja na tom planu kako bi se uporedilo zdravstveno stanje i rezultati bili konkretniji.