Psiholozi i pedagozi već godinama upozoravaju da prekomerno korišćenje pametnih telefona i kompjutera nepovoljno utiče na dečiji mozak.

Kod nas roditelji idalje, čini se, nisu dovoljno svesni opasnosti od izloženosti dece Internetu, ali dvojica tata jesu. I to ne bilo kojih tata,, nego upravo onih koji su pametne uređaje i patentirali.

Stiv Džobs, jedan od osnivača Epla, i Bil Gejts, predsednik Mjakrosofta odlučili su da svoju decu odgajaju što dalje od pametnih telefona i tableta.

Opasnosti prekomernog korišćenja pametnih uređaja obrađene i u literaturu"Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber", u prevodu "Pametna tehnologija odlična je stvar, ali prekomerno korišćenje, pogotovo u svrhu zabave i druženja, može 'zaglupiti' decu", knjiga je koja je nedavno objavljena u Americi.

O tome je nedavno izašao veliki članak u Business Insider-u, gde je ova teza potkrepljena rezultatima istraživanja koji kažu da se kod dece osmih razreda, koja učestalo koriste društvene mreže, može pojačati šansa od depresije za velikih 27 posto.

Osim toga, spominje se i podatak da deca koja svakodnevno provode minimalno tri sata uz pametne telefone mogu da razviju i sklonost ka suicidu. Istraživanje je pokazalo da se u Americi broj tinejdžerskih samoubistava povećava, a stručnjaci kao glavnog krivca vide upravo prekomerno korišćenje pametnih telefona.

Zato su autori nedavno objavljene knjige "Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber",Džo Klement i Met Majls, u njoj naglasili kako su upravo dve najveće legende moderne tehnologije, Stiv Džobs i Bil Gejsts, odlučili da svoju decu, barem delimično, odgajaju bez tehnologije.  

Bil Gejts je svojoj starijoj ćerki, koja danas ima 21 godinu, tek sa 14 dozvolio da ima prvi pametan telefon. 

U čemu je problem?

"Šta je to što tvorci pametne tehnologije znaju, a mi ne znamo?", upitali su se autori knjige te ujedno dali jedini i najbolji odgovor: oni znaju za zavisnost koju može da stvori pametna tehnologija, zato svojoj deci nisu dozvolili da postanu zavisni onda kada su tome bili najpodložniji. 

U knjizi takođe stoji, "da su njihova deca išla u današnje javne škole, u kojima se dozvoljava korišćenje tehnologije čak i na nastavi, verovatno bi je mnogo više koristila nego što im je bilo dozvoljeno kod kuće".