Hemikalije koje se nalaze u kozmetici, a posebno šminki, parfemima i lakovima za kosu, povećavaju verovatnoću da vaše dete dobije astmu. Takođe, podjednako je opasan i svaki vid plastične ambalaže, jer su kojekakve kutijice, pa čak i flaše za vodu, bogate štetnim ftalatima.

Nažalost, pokazalo se da ftalati povećavaju rizik od astme kod dece za 78 odsto, izazivajući neravnotežu hormona u telu, čime se pojačava osetljivost disajnih puteva. Rizik od razvoja astme kod dece do 11 godina veći je zbog toga 72-78 posto. Takođe, ove hemikalije utiču na zdravlje još nerođene dece, utvrdili su naučnici sa američkog Kolumbija univerziteta koji su pratili 300 trudnica.

Deca čije su majke bile izložene većim količinama hemikalije imala su od 72 su 78 odsto veći rizik od razvoja astme u uzrastu od pet do 11 godina. Naučnici smatraju da je za to krivo korišćenje ftalata, posebno butil benzil ftalat i di-n-butil ftalat. Te su supstance zabranjene u izradi dečjih igračaka i kozmetike, ali se koriste u izradi plastike, kućne hemije, sredstava za komarce i sintetičkih mirisa.

"Bebe u maminom stomaku su izuzetno osetljive i želimo li da ih zaštitimo prvo bi trebalo zaštititi trudnice koje su gotovo nemoćne pred ftalatima koji vrebaju iz okoline", istakla je autorka studije doktorka Rejčel Miler.