Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci upozoravaju: Duvanje svećica na rođendanskoj torti može biti opasno po zdravlje

Dečji rođendani ne mogu se zamisliti bez duvanja u svećice koje prati rođendanska pesmica. Ipak, stručnjaci upozoravaju da sovaj ritual može biti opasan po zdravlje mališana.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tim naučnika sa Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini otkrio je da tokom duvanja rođendanskih čestica širimo majušne kapi pljuvačke koje povećavaju količinu bakterija na površini torte za čak 1.400 odsto, piše Daily Mail.

Naučnici su pre početka eksperimenta jeli picu kako bi simulirali pravu rođendansku zabavu i aktivirali svoje pljuvačne žlezde, a zatim duvali u svećice. 

Rezultati su pokazali da su torte posle ovog tradicionalnog rituala pune mikroorganizama. 

Kako bi izbrojao bakterije, tim je rastvorio uzorke torte u sterilnoj vodi, a zatim rastvorom premazao agar ploče. 

Posude su uskoro prekrile kolonije bakterija, pri čemu je svaka kolonija nastala samo od jedne bakterije. 

Povezane vesti

Doktor Pol Doson, autor istraživanja, objasnio je da ova metoda brojanja bakterija nije efikasna, s obzirom na to da se na agar ploči neće razmnožiti svaka od njih. 

Svako duvanje donelo je sa sobom različite sojeve bakterija, a u jednom slučaju je njihov broj porastao više od 120 puta, što znači da pojedini ljudi šire više bakterija od drugih. 

Ipak, Doson ističe da nema razloga za paniku jer su ljudska usta svakako puna bakterija, od kojih većina nije opasna. 

"Da duvanje svećica na rođendanskoj torti uzrokuje prenošenje smrtonosnih bolesti, svakako bismo to do sada već znali, jer je ova praksa vrlo široko rasprostranjena, naročito među decom", kaže profesor. 

"Jedino bih savetovao prehlađenim ljudima da se suzdržavaju od ove prakse kako ne bi zarazili druge", zaključio je Doson.

Najnovije

Vesti

Porodica