Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje razdoblje detetovog života roditeljima najteže pada

Malo dete, mala briga, veliko dete, velika briga - da li je zaista tako?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Svi roditelji su verovatno nebrojano puta čuli su izreku "Malo dete - mala briga, veliko dete - velika briga", ali nisu poverovali dok je i sami nisu iskusili. A nauka potvrđuje ono što roditelji širom sveta znaju - što je dete starije, starateljima je teže. Dobra vest je da im je najteže između detetove 11. i 12. godine, a da se nakon toga situacija obično poboljšava.

U američkom istraživanju je učestvovalo 2.200 majki dece od najranijeg uzrasta do odraslog doba. Reklo bi se da je najteži period prva godina nakon rođenja deteta, jer su žene tada iscrpljene i nose se sa različitim promenama, od hormonalnih do menjanja životnih navika. Ali, istraživanje je pokazalo suprotno.

Povezane vesti

Kad je reč o depresiji i stresu, najlakše je bilo mamama beba i odrasle dece. Pod najvećim mentalnim pritiskom bile su majke dece predtinejdžerskog uzrasta, 11-12 godina koja prolaze kroz brojne promene, od ulaska u pubertet, divljanja hormona, želje da budu popularni među vršnjacima, eksperimentisanja sa alkoholom, drogama, seksom. U pokušaju da se odvoje od roditelja, deca su često agresivna, promenljivog raspoloženja, ćutljiva, zatvorena što starateljima teško pada. U istraživanju su učestvovale samo majke jer one, kako objašnjavaju naučnici, u većini zemalja i dalje nose najteži teret roditeljstva.

Najnovije

Vesti

Porodica