Norovirus napada creva i može prouzrokovati povraćanje, dijareju i visoku temperaturu, a posebno je opasan po decu. Uzrok zaraze potiče od loše higijene i prljavih ruku. Dovoljno je da neopranim rukama pripremate hranu, dirate igračke koje deca koriste ili boravite u okruženju u kome je norovirus već prisutan, pa da se vrlo brzo zarazite ili prenesete virus na svoje dete. 

Iako nema preciznog dokaza koji sugeriše da sok od grožđa sprečava norovirus, postoje istraživanja koja govore da određeni sastojci ovog voća mogu da promene pH vrednost stomačne flore i na taj način utiču preventivno na prodiranje virusa u ćelije organizma. Melinda Vener Mojer, koja se bavi pisanjem naučnih radova u Americi, ističe da je ova informacija pogrešna jer pH vrednost želuca prirodno varira i nema razloga da mislimo da “nešto” u soku od grožđa utiče na to. Na primer, mnogo bolju stvar ćete učiniti za svoj želudac ukoliko budete, prosto i jednostavno, pili vodu. 

Ono što je najvažnije jeste da norovirus ne treba ignorisati i dozvoljavati mu da se razmnožava u stomaku. Nakon što se on umnoži u crevima i izvrši invaziju na organizam, suludo je misliti da će sok od grožđa učiniti da vaša creva trijumfalno budu "oprana".

Ipak, naučnici su utrvrdili da postoji nešto u plodu grožđa koje nas u izvesnoj meri može zaštititi od ovog virusa, a to su - semenke grožđa. Polifenoli koji se nalaze u semenu i kori grožđa mogu nauditi norovirusu. 

To, naravno, ne znači da ćete biti potpuno zaštićeni od njega ukoliko budete jeli ovo seme, jer su studije pokazale efekte u laboratorijskom ispitivanju, u kome se polifenoli direktno i injekcijom ubrizgavaju u virus. Potrebne su ogromne količine ovog voća kako bismo mi postigli ove efekte u svom organizmu, a već znamo da ništa što je preterano ne može biti dobro.