Šta podrazmeva dodirivanje kože na kožu? 

Dodirivanje kože majke i bebe je, zapravo, vrlo jednostavan način da se, pre svega, povežete sa svojom bebom. Kako biste izveli to, potrebno je da prosto uzmete bebu u naručje i prislonite je na svoje grudi, njenu kožu na vašu. Vaša beba može biti u pelenima, prislonjena na vaše telo, ili joj možete raskopčati gornji deo odeće i ostvariti kontakt.

Naravno, ovaj postupak nije nešto što je vezano samo za majke. Očevi takođe mogu raditi ovo sa svojim bebama, pogotovo ako su u pitanju novorođenčad koja su rođena pre vremena ili imaju malu porođajnu kilažu. 

Kengur efekat će stabilizovati temperaturu bebe, njeno disanje i otkucaje srca. Za majke koje su se skoro porodile, koristan je za povećanje mleka u grudima, pa čak i smanjenje krvarenja, jer se ubrzano luči horon oksitocin.

Kengur efekat: Zbog čega je važan prvi zagrljaj majke i bebe

Ovaj proces možete obavljati kod kuće, u bolnici, u bilo koje doba dana ili noći. Ipak, budite sigurni da nećete zaspati držeći bebu na grudima. 

Prednosti dodirivanja kože na kožu kroz život vaše bebe

Iako su naučnici saglasni u tome da je taj proces koristan kako sa bebu tako i za majku ili oca, jedna studija je pokazala da su pogodnosti koje on čini na mnogo duže staze nego što se mislilo.

  • stabilizacija kilograma kod beba koje su imale malu porođajnu težinu
  • smanjenje rizika od infekcija
  • smanjenje stope smrtnosti
  • povećava kvalitet majčinog mleka
  • utiče na povezivanje 
  • smanjuje stres kod beba
Jedna studija je pokazala da su deca koja su dobijala “kengur negu” imala niže stope školskih izostanaka, da su privrženiji kućnom okruženju, manje hiperaktivna i agresivna.

„Ovakav kontakt između mame i njene bebe u neonatalnom periodu ima povoljan uticaj na fiziologiju stresa i kontrolu ponašanja u različitim epohama detetovog razvoja“, ističe Rut Feldman, profesorka psihologije na izraelskom Univerziteta „Bar Ilan“.