Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budite pažljivi: Kontraceptivnim aplikacijama ne treba verovati

Sve više žena koristi aplikacije u svrhu kontracepcije, ali i predviđanja ciklusa, plodnih dana, kao i planiranja porodice, međutim naučnici upozoravaju da one nisu pouzdane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kontraceptivne aplikacije na pametnim telefonima, koje su prvobitno bile namenjene za lakše planiranje trudnoće i začeća, sada mnogi koriste kao metodu kontracepcije, odnosno praćenja plodnih dana, u cilju izbegavanja neželjene trudnoće.

Međutim, istraživanje sa Kliničkog Univerziteta u Džordžtaunu, pokazalo je da ove aplikacije nemaju naučnu podlogu, kao i da praćenje ciklusa putem ovih aplikacija može naneti više štete nego koristi i imati sasvim suprotan efekat, odnosno dovesti do trudnoće.

Pogledajte i 11 iznenađujućih činjenica o kontraceptivnim pilulama

Korisnici u aplikacije unose najosnovnije podatke, kao što su datumi menstrualnih ciklusa, telesna temperatura i drugi, na osnovu čega se nikako ne može odrediti kada su plodni ili neplodni dani.

Naime, naučnici su ispitali skoro sto aplikacija za plodnost i otkrili kako se većina njih oslanja na uobičajene metode koje najčešće nisu dovoljne da bi se izbegla neželjena trudnoća. Od svih testiranih aplikacija samo ih je šest dalo ‘savršen rezultat’, bez lažnih negativnih ili pozitivnih testova.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica