Prema novoj studiji objavljenoj u Švedskoj, sindrom policističnih jajnika, čest poremećaj koji uzrokuje povećanje jajnika s malim cistama, pogađa između pet i 15 odsto žena reproduktivnog doba.

"Otkrili smo da majčina dijagnoza policističnih jajnika povećava rizik od autizma u potomstvu za 59 odsto", rekao je Kiriaki Kosidou, vodeći istraživač na odseku za javno zdravlje Karolinskog Instituta.

Ova studija je prva koja je pronašla takvu vezu, rekli su istraživači. Iako nisu dokazali uzrok, njihova teorija je da majke koje imaju policistične jajnike proizvode prekomerne količine androgena (višak muških hormona), koji igra važnu ulogu kod deteta u riziku od autizma.

Povećanje rizika, navodi studija, je veće ako je majka s policističnim jajnicima gojazna. Za one žene s policističnim jajnicima, naučnici veruju da je prerano donositi konkretne preporuke u smislu prenatalne brige.

Međutim, glavni autor studije, Rene Gardner, rekao je da "povećana svest o ovom odnosu možda bi mogla olakšati ranije otkrivanje autizama kod dece čijim su majkama dijagnostikovani policistični jajnici."