Sezona prolećnih alergija još nije prošla, štaviše, jun je mesec cvetanja trava, pa polenska kijavica, praćena kijanjem, peckanjem očiju i umorom, može da se pogorša.

Do sada smo sa simptomima alergije mogli da se izborimo samo blagovremenim korišćenjem antihistaminika ili vakcinom protiv alergije, pri čemu antihistaminici ublažavaju simptome, ali često imaju nimalo prijatna neželjena dejstva, poput sušenja usta.

Pročitajte i... Prolećne alergije kod dece: polenska kijavica

Vakcinu morate da primate najmanje tri godine, što je mnogo čak i za one koji se ne plaše igle. Međutim, naučnici su pronašli novo, mnogo jednostavnije rešenje: pastu za zube.

Naravno, nije reč o bilo kakvoj pasti za zube, već "alerdentu", koji sadrži alergen.

Ako ste, na primer, alergični na polen određene vrste drveta, upravo taj polen se dodaje pasti, a predviđeno je da to uradi apotekar ili lekar opšte prakse.

Pročitajte i... Preporuke lekara: Alergijski rinitis kod dece

Dok perete zube, male doze alergena apsorbuju se preko sluzokože ispod jezika i stižu do lokalnih limfnih čvorova, koje sadrže imunološke ćelije. Na taj način se razvija tolerancija na supstancu i u najboljem slučaju potpuno prestajete da reagujete na nju, objašnjava Bob Pomrenki, potpredsednik američke apotekarske ustanove QmedRX, koja je učestvovala u proizvodnji "alerdenta".

Dok vakcine morate da primate čak dva puta mesečno tokom tri-pet godina, zube ionako perete svaki dan, pa je to idealna prilika da razvoj tolerancije na alergen postane deo rutine. Da bi pasta bila delotvorna, potrebno je da alergen držite u ustima najmanje dva minuta - vreme koje svakako treba da potrošite na pranje zuba. Prema tome, dok razvijate toleranciju na alergen, možete i da poboljšate i higijenu zuba i desni.

Izvor: Vesti online

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.